Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ζητά μέτρα ενίσχυσης και για εσπεριδοπαραγωγούς

Ζητά μέτρα ενίσχυσης και για εσπεριδοπαραγωγούς

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι επιπτώσεις από την πανδημία με μειωμένη ζήτηση,

πολύ χαμηλή τιμή αλλά και άστατες καιρικές συνθήκες

έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς Ηλείους καλλιεργητές

Τι επισημαίνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ο βουλευτής του νομού μας

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον τομέα των εσπεριδοειδών, τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νομού, κυρίως στην επαρχία Ολυμπίας, με βασική αιτία τις επιπτώσεις από τον covid-19, όπως η κατρακύληση της τιμής και η μη αποτελεσματική προώθηση στην αγορά σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, αναφέρεται μέσω επιστολής του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ζητά μάλιστα να εξετασθεί το ενδεχόμενο για την εφαρμογή μέτρων στήριξης των εσπεριδοπαραγωγών όπως συνέβη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τις αποφάσεις ενίσχυσης πληγέντων αγροτών σε καρπούζι, κηπευτικά, πατάτα κλπ.

Ο Ηλείος βουλευτής εξέφρασε παράλληλα και την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, αναφορικά με την στήριξη και ενίσχυση παραγωγών άλλων προϊόντων που επλήγησαν εξαιτίας των περιπτώσεων του κορωνοϊού. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αποζημιώνονται οι παραγωγοί καρπουζιού και πατάτας και κάτι αντίστοιχο ζητά ο βουλευτής και για τους εσπεριδοπαραγωγούς.

Ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει ειδικότερα στον υπουργό τα εξής:

«Είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως είναι γνωστή και η ανταπόκριση που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα στα ζητήματα που σας έχουμε θέσει αναφορικά με τις επιπτώσεις που υφίσταται ο αγροτικός τομέας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε όσες περιπτώσεις ζητήσαμε την συνδρομή σας για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων έμειναν στα αζήτητα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πράξατε τα δέοντα και προχωρήσατε στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Κάτι αντίστοιχο θα θέλαμε να πράξετε και τώρα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι επίσης δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της Covid-19.

Όπως γνωρίζετε ο Νομός Ηλείας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Νομός και η οικονομία του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Μετά τις καλλιέργειες καρπουζιού, πατάτας, κηπευτικών και λοιπών προϊόντων, πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και στα εσπεριδοειδή, η συγκομιδή των οποίων δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

Η ανησυχία των παραγωγών είναι έκδηλη καθώς εκτός από την μειωμένη ζήτηση, η οποία παραμένει άγνωστο εάν θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα, υπάρχει και το θέμα των καιρικών συνθηκών. Οι τιμές δε των προϊόντων λόγω της πανδημίας έχουν μειωθεί δραματικά. Υπάρχει πάντα και το θέμα των καιρικών συνθηκών καθώς, βρισκόμαστε στην χειμερινή περίοδο, οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται και πολλές φορές καταγράφονται ακραία καιρικά φαινόμενα και οι παραγωγοί εύλογα εκφράζουν φόβους ότι η παραγωγή τους θα καταστραφεί στα περιβόλια  πριν προχωρήσουν σε συγκομιδή και διάθεση.

Σας αναφέρω ότι στον Νομό Ηλείας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε αρκετές περιοχές και ιδίως στις περιοχές της Σαλμώνης, των Μακρισίων, των Καλυβακίων και του Κάτω Σαμικού.

Φυσικά αυτή την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι η φετινή παραγωγή θα διατεθεί στην αγορά, με δεδομένο ότι δεν λειτουργεί και η εστίαση, και εκτιμάται ότι η ζημία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί το μοναδικό εισόδημα για σημαντικό αριθμό παραγωγών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, ζητάμε να εξετάσετε το θέμα και να προχωρήσετε σε μέτρα στήριξης της συγκεκριμένης κατηγορίας αγροτών, παράλληλα με την εξασφάλιση καταβολής αποζημιώσεων, αφενός για να στηριχθεί ο κλάδος αφετέρου για να ανακάμψει και η τοπική οικονομία».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα