Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στο πορτοκάλι

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

Επισημάνθηκε  η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ενώ ζητήθηκε και η οριοθέτηση για τις νέες ζημιές

Το σοβαρό θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών του πορτοκαλιού από τις ζημιές του παγετού της περ. Άνοιξης, που εκκρεμεί ακόμα, έθεσε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπείας εκπροσώπων των αγροτών μας από τις Ομάδες Παραγωγών Εσπεριδοειδών του Νομού μας.

Όπως και σε παλαιότερη παρέμβασή του έτσι και τώρα ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης με την ανάλογη στήριξη από πλευράς Ασφαλιστικού Οργανισμού και μέσω ειδικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας για μια φορά ακόμη για το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στο πορτοκάλι κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία των αγροτών μας.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συμμετέχοντες Ηλείοι παραγωγοί υπενθύμισαν   τις δυσκολίες που ακολούθησαν για το προϊόν και τους επόμενους μήνες σε μια καλλιεργητική περίοδο που δεν ήταν καλή.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Μίλησαν ακόμη και για τις νέες ζημιές που σημειώθηκαν στην παραγωγή με τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς μεγάλες περιοχές με πορτοκαλεώνες πλημμύρισαν, το προϊόν κτυπήθηκε από έντονη βροχόπτωση και χαλάζι και σαπίζει στα χωράφια πλέον χωρίς οι παραγωγοί να μπορούν να το προωθήσουν. Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων καιρικών συνθηκών αλλά και την κρίση που υπήρξε από την πανδημία επηρεάζοντας και αυτό τον τομέα, έδωσε «χαριστική βολή» σε μεγάλο αριθμό αγροτών στον Ηλειακό κάμπο , στην περιοχή του Πύργου αλλά και στον Κάμπο Μακρισίων – Καλυβακίων.

Ζητήθηκε από τον κ. Λυκουρέντζο, στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των νέων τροπολογιών που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση και ψηφίστηκαν από την Βουλή για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά την αποκατάσταση και την ενίσχυση πληγέντων σε περιπτώσεις θεομηνιών, βάσει και των σχετικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από πληγέντες αγρότες, να γίνει άμεσα οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε να ακολουθήσουν έλεγχοι και να προχωρήσει η καταβολή των προκαταβολών.

Επιπλέον, τέθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και το θέμα της μεγάλης διάρκειας της κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν καλλιέργειες όχι μόνο μία αλλά δεύτερη και τρίτη φορά, ανάλογα με τα κύματα της κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε στις αιτήσεις που υποβάλλονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, να συμπεριληφθεί το σύνολο των ζημιών, από πρώτο και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας.

ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Στο μεταξύ, στην ίδια συνάντηση έγινε συζήτηση και για την αναγκαία τροποποίηση ή αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και θα είναι σε θέση να ικανοποιεί περιπτώσεις που σήμερα μένουν εκτός ενισχύσεων,  και να διευκολύνει τους αγρότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων πολύπλοκων ζητημάτων.

Ο κ. Λυκουρέντζος που έδειξε να γνωρίζει τα θέματα της Ηλείας καταβάλει και ο ίδιος προσπάθεια επίλυσης για την αποζημίωση ζημιών του παγετού ενώ θα δρομολογήσει όπως είπε γρήγορα τις διαδικασίες και για τις καταστροφές των τελευταίων ημερών. Δεν αποκλείεται δε να έρθει σύντομα και πάλι στην Ηλεία και να έχει επαφές με αγρότες και φορείς του τόπου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα