Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Στον Μπαγινέτα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος για το καλαμπόκι της Ηλείας

Στον Μπαγινέτα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος για το καλαμπόκι της Ηλείας

Τι ζήτησε ο Ηλείος Βουλευτής της ΝΔ – Λήψη μέτρων προστασίας για τιμή και ποιότητα καλαμποκιού – Δρομολογείται συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπυξης Μ. Βορίδη μετά το αίτημα του Ηλείου Βουλευτή

– ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τα προβλήματα της φετινής παραγωγής του καλαμποκιού συζήτησαν ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κων/νου Μπαγινέτα.

Ο κ. Νικολακόπουλος μετέφερε την εικόνα της επικρατούσας κατάστασης και τον προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξη του τοπικού μας προϊόντος, που αντιμετωπίζει δύο κυρίως «πληγές», με τις εισαγωγές από ανατολικές χώρες και με την παράνομη προώθησή του από μεσάζοντες και εμπόρους που βρίσκουν την ευκαιρία στην αγορά, να εκμεταλλευτούν τον κόπο των αγροτών μας.

Πρόκειται για δύο ζητήματα, που προσφάτως έθεσε με χαρακτηριστικό και βάσει στοιχείων τρόπο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, και για τα οποία ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε την λήψη μέτρων σε επίπεδο κεντρικής κατεύθυνση για να προστατευτεί το προϊόν.

Αν συνεχισθεί αυτή η εικόνα, η τοπική παραγωγή θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού θα περιέλθει στη δίνη ενός αθέμιτου ανταγωνισμού, με δυσμενή αποτελέσματα για τη φετινή χρονιά.

Στο σημείο αυτό μάλιστα και λόγω της σπουδαιότητας του προβλήματος ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε την ανάγκη μεταξύ του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Βορίδη και εκπροσώπων των παραγωγών κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Θεωρείται έτσι απαραίτητη η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών με σκοπό να εξασφαλισθεί σταθερή και ανοδική τιμή πώλησης του καλαμποκιού από τους καλλιεργητές ήδη σήμερα κινείται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, και με την ΕΑΣ Λεχαινών να δίνει καθημερινά την δική της «μάχη» για τα συμφέροντα των αγροτών.

Παράλληλα κρίνεται σκόπιμη η διαφύλαξη της ποιότητας του προϊόντος, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις ανεξέλεγκτες και πρόωρες εισαγωγές καλαμποκιού από Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ. Οι εισαγωγές αυτές μπορεί να προωθούν το προϊόν σε χαμηλότερες τιμές όμως διαπιστώνεται στη συνέχεια η κακή ποιότητά του, σε σημείο τέτοιο που αγοραστές πολλές φορές δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο –επεσήμανε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος- να εμπιστευόμαστε το ηλειακό καλαμπόκι, να απαιτούμε εμείς οι ίδιοι την υψηλή ποιότητά του και να το κρατήσουμε μακριά από τις αλχημείες των επιτηδείων. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε αν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και το αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με την ευκαιρία πάντως συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τον αγροτικό μας κόσμο όπως τα προβλήματα στην παραγωγή της σταφίδας μετά τους διαδοχικούς καύσωνες, η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγής, η τροποποίηση κανονισμού του ΕΛΓΑ και η επίσπευση αποζημιώσεων από παλαιότερες ζημιές κ.λπ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα