Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Προτεραιότητα στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τι  είπε σε Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα προβλήματα που επικρατούν σήμερα, ιδιαίτερα στην Ηλεία,  και δυσκολεύουν τους πολίτες με την υποβολή αντιρρήσεων και την τελεσίδικη αναγνώριση εκτάσεων …

Τα σοβαρά θέματα του Κτηματολογίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ήταν το αντικείμενο της ενδιαφέρουσας και ουσιαστικής συνάντησης  που έγινε  μεταξύ του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου και του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Ειδικότερα, από τον κ. Νικολακόπουλο ετέθησαν τα ζητήματα των καθυστερήσεων που προβληματίζουν σε σχέση με την προώθηση της διαδικασίας για το Κτηματολόγιο, καθώς εκκρεμούν πολλές υποθέσεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες.

Μεταξύ άλλων ο Ηλείος κοινοβουλευτικός μίλησε για τα αναρίθμητα ανοικτά θέματα με τις αντιρρήσεις, για «κλειδωμένες δασικές» εκτάσεις που δυσκολεύουν την εξέλιξη για την εξέταση των αντιρρήσεων, αναφέρθηκε ακόμη και σε εκτάσεις που εξαιρέθηκαν γύρω από τους οικισμούς σε απόσταση 800 μέτρων, για ιδιωτικές εκτάσεις «εγκλωβισμένες» σε αναδασωτέες περιοχές κλπ.

Θα πρέπει – όπως είπε χαρακτηριστικά – να δοθεί η δυνατότητα αλλά και ο χρόνος στους πολίτες για να περατώσουν αποτελεσματικά όλα εκείνα που αφορούν τις αντιρρήσεις τους  και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασής τους, τότε να ακολουθήσει και το επόμενο βήμα για την καταγραφή αυτών των περιπτώσεων στο Κτηματολόγιο.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ο βουλευτής της ΝΔ  πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα για την Ηλεία είναι πολύ μεγάλο και απασχολεί ήδη σχεδόν το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και κατοίκους που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες και στους αστικούς οικισμούς. Κατά την περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών μάλιστα πολλοί δεν μπόρεσαν για διαφορετικούς λόγους να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Σημείωσε επίσης προς  τον κ. Λιβάνιο  ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες του Νομού, όπως ο γερασμένος πληθυσμός κυρίως σε αγροτικές περιοχές, οι δυσκολίες με την ενημέρωση και την χρήση του διαδικτύου και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι αγρότες.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετά τα παραπάνω ο κ. Νικολακόπουλος κατέθεσε και την πρότασή του στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει πρώτα η ανάρτηση Δασικών Χαρτών με παράλληλο «πάγωμα» διαδικασιών της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου, κάτι που θα εξυπηρετήσει καλύτερα και την δημόσια διοίκηση στον συγκεκριμένο τομέα ενώ ταυτοχρόνως θα διευκολύνει και τους εμπλεκόμενους πολίτες.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κ.  Νικολακόπουλος πρότεινε για τα ακίνητα επί των οποίων δηλώθηκαν δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του «δασικού τους χαρακτήρα», να παγώσουν τουλάχιστον για αυτά οι διαδικασίες μέχρι την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων ή την προσκόμιση τελεσίδικης πράξης χαρακτηρισμού. Επίσης ή όποια διόρθωση προκύπτει στην πορεία λόγω των αλλαγών στους δασικούς χάρτες να γίνεται στο Κτηματολόγιο οίκοθεν χωρίς να υποβάλλονται σε νέα έξοδα οι πολίτες.

ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νικολακόπουλος και στο θέμα που έχει ανακύψει στην Ηλεία, εξαιτίας της ενέργειας της Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας να καταχωρήσει στο Κτηματολόγιο, ως περιουσία της, καλλιεργούμενες εκτάσεις ιδιοκτησίας κατοίκων της Δ.Ε. Ωλένης και της Δ.Ε. Ήλιδας. Ο Ηλείος βουλευτής εξήγησε στον υφυπουργό ότι πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται επί δεκαετίες από τους κατοίκους του νομού και ζήτησε και την δική του συνδρομή προκειμένου να εξευρεθεί λύση σε ένα ζήτημα το οποίο έχει αναστατώσει τους κατοίκους και για το οποίο θα απαιτηθεί η συνδρομή και άλλων Υπουργείων.

SMART CITIES ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Τέλος, ζήτησε από τον κ. Λιβάνιο την ένταξη και δήμων της Ηλείας στο πρόγραμμα “Smart Cities” (Έξυπνες Πόλεις), για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και βελτιστοποιούν την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με την χρήση της τεχνολογίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα