Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Πλέγμα ενίσχυσης και προστασίας με ουσιαστικά μέτρα «ανακούφισης»

Πλέγμα ενίσχυσης και προστασίας με ουσιαστικά μέτρα «ανακούφισης»

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Εφαρμόζουμε μια συνεκτική πολιτική ενίσχυσης επιχειρήσεων, επιστημόνων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με σύνεση και με επίγνωση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και του αγνώστου της διάρκειάς της».

Με τα παραπάνω λόγια ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει και να στηρίξει πραγματικά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, κατά την διάρκεια της νέας τοποθέτησής του στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας.

Ο κ. Νικολακόπουλος έκανε ειδικότερα μνεία στην μείωση κατά τρείς μονάδες αλλά και την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 24 δόσεις από τον Απρίλιο της νέας χρονιάς, για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στον επιστημονικό κλάδο (δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους), για την περιστασιακή απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων, την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι άστεγοι και οι γυναίκες που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας και επιπροσθέτως για την προσαύξηση στο διπλάσιο του ιδίου Εισοδήματος  για τον μήνα Δεκέμβριο.

Τονίζοντας επίσης ότι καμία επαγγελματική και κοινωνική ομάδα δεν θα μείνει χωρίς στήριξη και θα γίνουν και στο μέλλον όσες άλλες παρεμβάσεις χρειαστούν, αναφέρθηκε αναλυτικότερα  στα μέτρα σημειώνοντας τα εξής :

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

«Στο άρθρο 31 προβλέπεται η μείωση από 1η.1.2021, κατά τρεις (3) ποσοστιαίεςμονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτώνεργαζομένων σε φορείςεκτόςδημόσιωνυπηρεσιών.

Έτσι συνολικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας φτάνει στο 3,9 και πλησιάζει στον στόχο που έχουμε θέσει για συνολική μείωση 5%. Ένα μέτρο το οποίο  ενισχύει οικονομικά εργοδότες και εργαζόμενους που πλήττονται από την οικονομική κρίση αφού αυξάνει το εισόδημα τους. Έχει επίσης και σαφές αναπτυξιακό πρόσημο και συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας αφού μειώνει το μη μισθολογικό κόστος που αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την απασχόληση.

Είναι μια ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη.

Επιπλέον στα άρθρα 32-35 δίνεται η δυνατότηταρύθμισης των ασφαλιστικώνοφειλών  για την αντιμετώπιση της δύσκοληςοικονομικήςσυγκυρίας που έχειδιαμορφωθεί στους πληττόμενουςαπό την πανδημία η οποίαέχειοδηγήσει τους ασφαλισμένους σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ρύθμιση η οποία θα είναι μέχρι 24 δόσεις με τις καταβολές να ξεκινούν από 30-4-2021.

ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Παράλληλα, στο άρθρο 66 προβλέπεται  στήριξη σε δικηγόρους , μηχανικούς και οικονομολόγους με χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης η οποία μάλιστα είναι ακατάσχετη, δε συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές και δεν προσμετράται στο οικογενειακό εισόδημα. Και η στήριξη αυτή  έρχεται να προστεθεί στην δυνατότητα να ενταχθούν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Στηρίζουμε έτσι εμπράκτως επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα.  

Μια άλλη σημαντική στήριξη που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο είναι και προς τους μακροχρόνια άνεργους αφού ρυθμίζει και προβλέπει τη δυνατότητα περιστασιακής απασχόλησης τους χωρίς να χάνονται τα πλεονεκτήματα που δίνει το νομικό καθεστώς προστασίας των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ

ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

 Επεκτείνεται επίσης το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφού εντάσσονται για πρώτη φορά σε αυτό άστεγοι και οι γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Επίσης με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε επί του άρθρου 9 προσαυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για το μήνα Δεκέμβριο στο διπλάσιο.»

Αυστηρή ωστόσο ήταν και η κριτική που άσκησε με την ίδια τοποθέτηση και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας επί της ουσίας ότι όλες οι προηγούμενες θέσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας διαψεύσθηκαν από την πορεία των ίδιων των εξελίξεων αναφέροντας μεταξύ άλλων:

ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ

«Ασκείται μονίμως κριτική ως προς τα μέτρα χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.Την ίδια ώρα με την στάση σας που όλοι είδαμε  την προηγούμενη εβδομάδα και την μη εφαρμογή των μέτρων για την απαγόρευση συναθροίσεων δίνεται ένα μήνυμα ανυπακοής σε διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Από τη μια πλευρά κόπτεσθε για τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό του υιού και από την άλλη προκαλείται με τη συμπεριφορά σας μια κοινωνία που μάχεται».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα