Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Πλάνο οριστικής λύσης για τον αγωγό και στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης

Πλάνο οριστικής λύσης για τον αγωγό και στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης

Η 117 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ  ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

-ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ

-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

-ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ» ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ RAFALE

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου και του ρόλου της 117 Πτέρυγας  Μάχης στην Ανδραβίδα στην αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός καυσίμων, αποτέλεσαν βασικά σημεία συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Η συζήτηση, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του κ. Νικολακόπουλου, έδωσε την ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, ωστόσο για τον αγωγό και το πρόβλημα διαρροών σε κάποια σημεία εκτιμάται ως αναγκαίο να γίνουν άμεσες κινήσεις  αλλά και να υπάρξει οριστική λύση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός θα προχωρήσει σε πολύ σύντομο χρόνο η επισκευή στο τμήμα που εμφανίζεται σήμερα το πρόβλημα με την επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών της 117 Π.Μ. Αυτό συνεπάγεται αντικατάσταση 500 μ. του αγωγού και παράλληλα επισκευές στα υπόλοιπα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα διαρροών, ενώ θα ληφθούν όλα τα επιπρόσθετα μέτρα προστασίας τόσο για τον αγωγό  όσο και το περιβάλλον.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με το δεδομένο όμως ότι αυτός ο υπόγειος αγωγός,  μήκους 13 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Διασπορά της Κυλλήνης και περνά από τη Μυρσίνη και τα Λεχαινά  μέχρι να φθάσει στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι πλέον βεβαρημένος από την φθορά του χρόνου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου έργου, που όπως αποδεικνύεται βρίσκεται πράγματι στα σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αυτό, όπως επεσήμανε και ο Ηλείος βουλευτής, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τόσο το αεροδρόμιο όσο και την προστασία του περιβάλλοντος που σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι η μείζονα προτεραιότητα για την ίδια την περιοχή.

Το Υπουργείο κατόπιν τούτου εξετάζει το θέμα και διαμορφώνει το πλάνο του για την  κατασκευή ενός νέου αγωγού, έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία μέσω χρηματοδότησης από το ΝΑΤΟ, με σύγχρονες προδιαγραφές πάνω σε μια νέα χάραξη που θα κάνει πέραν των άλλων και πιο μικρή την διαδρομή του.

ΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΕ AMYNTIKOΕΠΙΠΕΔΟ

Να σημειωθεί ότι ο νέος αγωγός, όπως και άλλες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, έχουν σχέση με την στόχευση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος της συγκεκριμένης Μονάδας στο αμυντικό επίπεδο, καθώς εμφανίζει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να αναδειχθεί σε Διεθνές Κέντρο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προέκυψε και από την συζήτηση του Υπουργού και του Ηλείου βουλευτή, ότι ήδη και παρά τις συνθήκες της πανδημίας θα είναι ακόμη πιο αναβαθμισμένη η διεθνής αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που γίνεται με επίκεντρο την Ανδραβίδα και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής της.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί  τον Απρίλιο  και για πρώτη φορά θα πάρει μέρος και η Γαλλία φέρνοντας τα γνωστά μαχητικά Rafale. Μάλιστα  η παρουσία της θα είναι δυναμική με πολλά αεροσκάφη και πιλότους ενώ θα συμμετάσχουν, όπως και τα τελευταία χρόνια, εκτός από την χώρα μας οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Ο κ. Νικολακόπουλος  χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τη θέση της 117 Π.Μ σε επιχειρησιακή και αμυντική κατεύθυνση  και τόνισε κλείνοντας την συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ότι η ανάδειξη και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της θα πρέπει είναι επωφελής σε πολλαπλά επίπεδα και για την Ηλεία.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα