Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Παρεμβάσεις για καίρια αγροτικά ζητήματα

Παρεμβάσεις για καίρια αγροτικά ζητήματα

Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΓΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης καλλιεργειών Κορινθιακής σταφίδας

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο έχει προβεί ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος με θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ήδη δρομολογούνται λύσεις τόσο για τρέχοντα θέματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για πάγια αιτήματα του κλάδου.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της Κορινθιακής σταφίδας. Ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης είναι θετικός σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είχε δηλώσει άλλωστε και σε επίσκεψή του στο νομό Ηλείας, και με δεδομένο ότι η βούληση είναι να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία το Υπουργείο έχει  ξεκινήσει την καταγραφή του συνολικού αριθμού στρεμμάτων σε όλους τους νομούς που καλλιεργείται Κορινθιακή σταφίδα και θα αναζητηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της αναδιάρθρωσης, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

                              Και επίσημα παράταση

Θετική εξέλιξη και για την υποβολή των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2020, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί και επισήμως παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου για την συμπλήρωση και υποβολή τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι η 15η Μαΐου, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης που έχει ανακύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αποφασίσει να επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρατείνουν κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής, απόφαση της οποίας  κάνει χρήση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας, για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία.

Άλλωστε, το Υπουργείο είχε λάβει απόφαση από τις αρχές του μήνα προκειμένου η 15η Μαΐου να λογίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ που πραγματοποιούνται μόνο εξ αποστάσεως και είχε δοθεί σχετική παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου για τις περιπτώσεις που απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων, ωστόσο προς διευκόλυνση θα δοθεί και επισήμως παράταση για όλες τις περιπτώσεις.

Αποστολή πορισμάτων

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για όσους είχαν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες κατά το έτος 2019, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.

Επισημαίνεται ότι από την Μεγάλη Τετάρτη καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 18.848.000 ευρώ σε παραγωγούς, ως αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019, εκ των οποίων το ποσό των 75.322,20 ευρώ αφορούσε την Ηλεία. Ήταν η δεύτερη δόση που καταβλήθηκε εντός του μήνα Απριλίου.  Ορισμένες καταβολές αποζημιώσεων αφορούσαν πίνακες ζημιάς που δεν είχαν κοινοποιηθεί στους δήμους, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα δημόσιας έκθεσης για τυχόν υποβολή ένστασης επί των αναγραφόμενων πορισμάτων ζημιάς.

Με την αποστολή των πορισμάτων την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πληρωμής και ζημίας και θα έχουν την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, το αρμόδιο Υπουργείο συμμερίζεται την αγωνία των παραγωγών και συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στις ανάγκες του και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η νέα εποχή ασφαλίσεων και αξιόπιστων εκτιμήσεων των ζημιών.

Στην διαδικασία στήριξης των αγροτών περιλαμβάνεται και το ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, που πέτυχε το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών για αγρότες, που περιλαμβάνει μικρή προκαταβολή ύψους 15%-20% και δόσεις 18-24, για αγροτικούς πελάτες.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολακόπουλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τους αγρότες του νομού για το θέμα της τιμής της πατάτας, που βάλλεται από τις αθρόες εισαγωγές και ήδη έχει θέσει το θέμα στο Υπουργείο για περαιτέρω στήριξη του προϊόντος.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα