Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Οι τοπικές επιχειρήσεις αναδεικνύουν την τοπική οικονομία

Οι τοπικές επιχειρήσεις αναδεικνύουν την τοπική οικονομία

ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΗΛΕΙΑΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

-Στήριξη σε όλα τα επίπεδα

για αύξηση της παραγωγής

και των εξαγωγών

Η συμβολή των επιχειρήσεων τυποποίησης και εξαγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη και οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση των καλλιεργειών, στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων που θα είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές και παράλληλα θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ηλείος βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος έχει ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με τους επιχειρηματίες του νομού και μέσω της καταγραφής και προώθησης των αιτημάτων τους, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα που έχουν ανακύψει, ειδικά μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ήδη έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έχει ληφθεί σειρά μέτρων ανακούφισης, πολλά εκ των οποίων (φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.) θα είναι σε μόνιμη βάση και όχι προσωρινή λόγω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα συναρμόδια Υπουργεία επεξεργάζονται και άλλες παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο επιχειρείν και θα στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης

Ο κ. Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών που έχει αναπτύξει, επισκέφθηκε την επιχείρηση τυποποίησης φράουλας του κ. Νίκου Καπλάνη στην περιοχή της Βουπρασίας και είχε διεξοδική συζήτηση με τον επιχειρηματία που τον ενημέρωσε για το συγκεκριμένο προϊόν και τις έθεσε ορισμένα ζητήματα για τα οποία ο βουλευτής δρομολογεί παρεμβάσεις για το αμέσως χρονικό διάστημα.

Πρώτιστο μέλημα η αύξηση της τοπικής παραγωγής, καθώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην περιοχή, ώστε να ακολουθήσει και η αύξηση των εξαγωγών μέσω της προσέγγισης αγορών σε ξένες χώρες που υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση για το συγκεκριμένο και όχι μόνο προϊόν.

“Οι επαγγελματίες του νομού μας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και πραγματικά έχουν πετύχει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν εγκατέλειψαν, αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι έχουν αυξήσει ρυθμούς και προσπαθούν όχι μόνο να καλύψουν τις όποιες ζημιές αλλά και να βελτιώσουν την εικόνα των επιχειρήσεών τους, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία. Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και στην κατεύθυνση στήριξής τους θα γίνουν παρεμβάσεις για επιπλέον κίνητρα και μέτρα στήριξης” επεσήμανε ο Ηλείος βουλευτής.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Πλην των μεμονωμένων επιχειρηματιών σημαντική είναι η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από παραγωγούς που συνενώνουν τις δυνάμεις τους και δεν περιορίζονται μόνο στην καλλιέργεια αλλά έχουν κατακτήσει επίσης το κομμάτι της τυποποίησης και των εξαγωγών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ομάδα Παραγωγών ‘Κάμπος’ με ‘έδρα την Ανδραβίδα, που διατηρεί την μονάδα της στην περιοχή του Τραγανού καταγράφοντας ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Νικολακόπουλος επισκέφθηκε το συσκευαστήριο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Αλεβιζόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Θεοδωρόπουλο και την ταμία κα Ειρήνη Παπαδοπούλου, όπου επίσης ενημερώθηκε για την πορεία των προϊόντων.

Η Ομάδα διακινεί κυρίως εσπεριδοειδή- πορτοκάλια- και καρπούζια και το θέμα της ακαρπίας των πορτοκαλιών που έχει καταγραφεί στην περιοχή, θέμα για το οποίο ο Ηλείος βουλευτής έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων το τελευταίο διάστημα, προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να κατορθώσει να βρει τρόπο κάλυψης της ζημίας που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.

Προτεραιότητα πάντως στην παρούσα φάση, όπως επισημάνθηκε, είναι η καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατό.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

και υπογειοποίηση δικτύου

Επιπλέον, η προώθηση κινήτρων για ένταξη των παραγωγών στις Ομάδες Παραγωγών θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική, ενώ ο κ. Νικολακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια έχει ξεκινήσει ώστε ο Νομός Ηλείας να είναι από τους πρώτους που θα ενταχθούν πιλοτικά στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης μέσω της υπογειοποίησής τους που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκ. ευρώ.

Παράλληλα συνεχάρη το προεδρείο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ομάδα Παραγωγών να βραβεύσει τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Ανδραβίδας που θα καταλάβουν την πρωτιά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατεύθυνση. Έκαστος μαθητής θα λάβει το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για την επιτυχία του.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα