Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξομολογείται στο «Π»: Πού κόλλησα το μικρόβιο της πολιτικής

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξομολογείται στο «Π»: Πού κόλλησα το μικρόβιο της πολιτικής

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, συναντήσαμε στη Βουλή τον Ανδρέα Νικολακόπουλο, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τους μεγάλους σταθμούς της ζωής του, για την περίοδο της σκληρής καραντίνας με δύο μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι και για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αιχμή την οικονομία και σας κατηγορεί ότι προωθείτε ευνοϊκά μέτρα για τους λίγους χωρίς καμία μέριμνα για τους πολλούς. Τι απαντάτε;

Πρόκειται, κ. Καραβοκύρη, για ένα ξεπερασμένο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πείθει πλέον κανέναν. Από μόνο του βέβαια είναι και ένα διχαστικό μήνυμα. Η πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της απασχόλησης με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, το πρόγραμμα «Συνεργασία» αλλά και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες. Η ενίσχυση των κοινωνικών μέτρων με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο κατοχυρώσαμε συνταγματικά, το επίδομα παιδιού, το επίδομα θέρμανσης, που επεκτάθηκε και εξορθολογίστηκε, αλλά και το επίδομα στέγασης είναι επίσης μέτρα τα οποία αφορούν όλους τους πολίτες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και μια σειρά από μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η ενίσχυση των αγροτών που έχουν πληγεί, που αφορούν μεγάλο μέρος των πολιτών. Η σύγκριση με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ καθιστά ξεκάθαρο ποιος ενδιαφέρεται για το σύνολο της κοινωνίας, ποια πολιτική προσπαθεί να παράγει πλούτο για όλους τους πολίτες και ποια πολιτική υπερφορολογεί και διαλύει κάθε δημιουργική προσπάθεια για μια δήθεν κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τραγικά λάθη και παραλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Κατά τη γνώμη σας, τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση καλύτερα;

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλες οι χώρες του κόσμου δοκιμάζονται και νομίζω πως είναι κοινή διαπίστωση ότι τα έχουμε πάει σχετικά καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, ακόμα και σε σχέση με εκείνες που βρίσκονται κοντά σε εμάς πληθυσμιακά. Τόσο μετά το πρώτο κύμα έγινε σταδιακό και με αυστηρά μέτρα άνοιγμα της οικονομίας, όσο και στην αρχή του δευτέρου κύματος έγινε σταδιακή εφαρμογή των μέτρων. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ του πρωτεύοντος αγαθού, που είναι η δημόσια υγεία, και της οικονομίας. Ούτε είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η κόπωση των πολιτών μετά από συνεχή δύσκολα μέτρα, ούτε είναι εύκολη η επίδειξη ατομικής υπευθυνότητας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. O ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα κάνει κριτική σε όλα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς καμία καινούργια ουσιαστική πρόταση. Πλειοδοτεί στις προτάσεις τις κυβέρνησης. Δεν ακούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει επιβολή lockdown νωρίτερα. Δεν ακούσαμε κάποια άλλη πρόταση ως προς τη λειτουργία της αγοράς στην εορταστική περίοδο. Τον ακούσαμε να ακυρώνει τη σημασία της ατομικής ευθύνης, η οποία στο πρώτο κύμα λειτούργησε, αλλά στο δεύτερο αποτελούσε δήθεν άλλοθι της κυβέρνησης. Ποντάρει στην καταστροφή για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο κατά του Covid-19;

Προφανώς και θα εμβολιαστώ, και μάλιστα δημόσια. Αυτό που έχει σημασία αυτήν τη στιγμή είναι να γίνει αντιληπτό από όλους ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, ότι υπάρχει ελπίδα να την ξεπεράσουμε οριστικά και ότι αυτή η ελπίδα περνά μέσα από τον εμβολιασμό. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα όλοι ενωμένοι, ειδικά όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, ότι όλοι έχουμε την ηθική υποχρέωση να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους συμπολίτες μας. Η επιχείρηση εμβολιασμού με το όνομα «Ελευθερία» είναι μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος και πρέπει να την φέρουμε εις πέρας με επιτυχία.

Πώς αντιμετωπίζετε τους «αρνητές» του εμβολίου;

Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι ένα μέρος του πληθυσμού που προσεγγίζει, σύμφωνα με έρευνες, το 27% δεν πιστεύει στο εμβόλιο. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της διαδικασίας εμβολιασμού θα αρθούν οι όποιες αμφιβολίες και τα επιχειρήματα κατά του εμβολίου. Δεν μπορώ να δεχτώ, όμως, την ανεύθυνη στάση πολιτικών δυνάμεων και αρχηγών που κρύβονται και «φλερτάρουν» με το ποσοστό αυτό για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Εκτός από την πανδημία, τα εθνικά ζητήματα με την Τουρκία αποτελούν ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση. Θεωρείτε πως η έναρξη των διερευνητικών επαφών θα έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα;

Προσερχόμαστε στον διάλογο με καλή προαίρεση και αισιοδοξία, αλλά και με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Η Τουρκία έχει πλέον αναθεωρητική πολική, και αυτό δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες. Ωστόσο είναι θετικό ότι θα γίνει διάλογος και όχι διαπραγμάτευση για να αναζητηθούν σημεία συγκλίσεως. Η χώρα μας όμως αποδέχεται μόνο μια διαφορά, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Για να περάσουμε και στα τοπικά, «καυτά» ζητήματα. Ένα μείζον ζήτημα για τον νομό σας είναι η ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου. Πότε επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα ο δρόμος, ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, και ποιοι ευθύνονται για αυτό;

Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, το σημαντικότερο ζήτημα για τον νομό μου. Η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει πλέον κλονιστεί, καθώς έχουν υπάρξει στο παρελθόν σοβαρές παλινωδίες για το θέμα αυτό, με κορυφαία τη ματαίωση της δημοπράτησης του έργου το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, μετά από αδράνεια ετών, τον τεμαχισμό του σε οκτώ εργολαβίες, που καθιστούσαν αμφίβολη την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Η ανοχή των πολιτών είναι πλέον μηδενική. Τώρα το έργο έχει μπει σε σωστές βάσεις και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής μας να ξεκινήσουν τα έργα το 2021, έτσι ώστε μέχρι το 2024 η Ηλεία να έχει έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και ήρθε η ώρα για να υλοποιηθεί.

Όλο αυτό το διάστημα του αυτοπεριορισμού και την περίοδο της καραντίνας, τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο;

Η διά ζώσης επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και συγγενείς αλλά και με πολίτες νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό, που έχει λείψει από όλους μας και όχι μόνο από εμένα. Πιστεύω ότι βασικό μέρος της δουλειάς ενός πολιτικού είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Διότι μόνο έτσι αντιλαμβάνεσαι τον σφυγμό της κοινωνίας, τις ανάγκες και τις απόψεις και ταυτόχρονα μπορείς να συζητήσεις για την αναγκαιότητα πολλών δράσεων, είτε ατομικών είτε κυβερνητικών.

Γνωρίζω ότι είστε πατέρας δύο μικρών κοριτσιών. Πώς ήταν η κατάσταση μέσα στο σπίτι με δύο μικρά παιδιά την περίοδο της καραντίνας;

Αυτό είναι από τα λίγα θετικά της καραντίνας. Αναμφίβολα, είναι ευτυχία να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου, να μιλάς μαζί τους και να κάνεις πράγματα μαζί τους. Και επειδή οι κόρες μου είναι σε ηλικίες που αντιλαμβάνονται την απουσία μου λόγω της πολιτικής μου ενασχόλησης, είναι πραγματικά αξία ανεκτίμητη να περνάμε χρόνο μαζί.

Πόσο εύκολο είναι να μάθεις δυο μικρά παιδιά να τηρούν τους νέους υγειονομικούς κανόνες;

Νομίζω ότι τα παιδιά έχουν αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο, προσαρμόστηκαν στις καινούργιες συνθήκες τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και για αυτόν τον λόγο δεν είδαμε στα σχολεία μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Υπάρχει όμως και εδώ μια κόπωση, που στις νέες ηλικίες κατανοούμε ότι είναι μεγαλύτερη λόγω της μεγαλύτερης ορμής για ζωή, για νέες εμπειρίες, ψυχαγωγία, διασκέδαση κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι δεν προέρχεστε από πολιτικό τζάκι. Πώς σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Το «μικρόβιο» υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και το οποίο μάλλον κόλλησα σε μια προεκλογική συγκέντρωση. Θυμάμαι αμυδρά τον παλμό, τον ενθουσιασμό του κόσμου και τα συνθήματα σε μια συγκέντρωση του Γεώργιου Ράλλη στον Πύργο. Θυμάμαι επίσης σε όλα τα στάδια της ζωής μου να έχω εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως διεκδίκηση αξιωμάτων και θέσεων. Στο σχολείο και στα μαθητικά συμβούλια, στο πανεπιστήμιο, ως πολίτης σε κίνηση πολιτικών, στην αυτοδιοίκηση και πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το μικρόβιο υπήρχε, αλλά αναμφίβολα η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ, η έκκληση για ανανέωση και η πρόσκληση σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική νομίζω ότι ήταν ο καθοριστικός παράγοντας να ασχοληθώ σε κεντρικό επίπεδο.

Ποια γεγονότα θεωρείτε πως υπήρξαν «σταθμοί» στη ζωή σας;

Σε προσωπικό επίπεδο, ο γάμος μου με τη σύζυγό μου, δικηγόρο Ειρήνη Φάσσου, και η γέννηση των δύο κορών μου είναι οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής μου. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι η επιτυχία μου στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Νομική Σχολή Αθηνών καθόρισε την επαγγελματική μου πορεία.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Σημαίνει διαρκής προσφορά στην πατρίδα και στους πολίτες και διαρκής αγώνας για το κοινό καλό.

Είστε μάχιμος βουλευτής και, παράλληλα, μάχιμος δικηγόρος. Ποιος από τους δύο ρόλους είναι πιο απαιτητικός;

Όσοι με γνώριζαν ως δικηγόρο ξέρουν ότι εργαζόμουν πολλές ώρες και ότι οι απαιτήσεις και οι ευθύνες της δικηγορίας είναι μεγάλες. Αυτήν τη στιγμή όμως, η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες της Ηλείας να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και μάλιστα την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα, αποτελεί για εμένα ύψιστη τιμή και ευθύνη. Και πραγματικά αποτελεί σκοπό για τον οποίο εργάζομαι διαρκώς να συνεισφέρω να αναπτυχθεί ένας νομός με τεράστιες δυνατότητες, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει την ανάπτυξη που του αξίζει, όπως επίσης να προσφέρω ως βουλευτής στην πατρίδα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία με πολύπλευρες προκλήσεις.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πηγή: https://www.paraskhnio.gr/%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%af/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα