Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Να εστιάσουμε σε συγκροτημένο σχέδιο ανασυγκρότησης για την «επόμενη ημέρα…»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η ομιλία του βουλευτή της ΝΔ στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής για τα μέτρα  στις πυρόπληκτες περιοχές

«Ο νομός της Ηλείας, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα Ειδικό Μοντέλο Αναπτυξιακού Προγράμματος, αντίστοιχο με της Β. Εύβοιας. Καθώς, πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι η άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και η στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό έχω θέσει μια σειρά από προτάσεις,  με σχετικές μάλιστα ερωτήσεις προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών,  ώστε η Ηλεία να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης το οποίο θα εστιάζει στην λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις της πυρόπληκτης Ηλείας που υπέστησαν ή θα υποστούν έμμεση ζημία, όπως ενδεικτικά αναφέρω τουριστικές μονάδες,  ελαιοτριβεία, θα παρέχει την δυνατότητα εκτέλεσης σημαντικών έργων υποδομής όπως η κατασκευή Συνδετήριου δρόμου της περιοχής της  Αρχαίας Ολυμπίας με την θάλασσα , η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός των φραγμάτων Αλφειού και Πηνειού  αλλά και η εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών  έργων..».

Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση, στην διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση  των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος  σε σχέση με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Ο κ. Νικολακόπουλος  τόνισε ακόμη ότι, ο Νομός μας «μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, είχε έρθει αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα κάποια από τα οποία ταλανίζουν τους συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα, καθώς μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα για την πορεία της διαχείρισης του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» όχι μόνο ως προς την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και ως προς την ολοκλήρωση των ήδη εγκεκριμένων έργων στις πληγείσες τότε περιοχές».

ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ

Αναφερόμενος ειδικότερα σε αυτό που οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής βιώνουν σήμερα είπε μεταξύ άλλων : « Οι πολίτες της Ηλείας, του νομού που εκπροσωπώ, βρέθηκαν δυστυχώς για άλλη μια φορά μετά από 14 χρόνια αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή. Οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενήργησαν 151 αυτοψίες στην Π.Ε. Ηλείας σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια. Με σκοπό όλοι οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας να μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα.

Η Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, έθεσε πρωταρχικό μέλημα την κρατική αρωγή. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις 5.8.2021 και 13.8.2021 αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα αυτής της αρωγής με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών, την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την άμεση στήριξη των πληγέντων.   Και θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ήταν άμεσες καθώς  πληγέντες συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει μια προκαταβολή. Πρέπει να διασφαλίσουμε όμως, και θα το κάνουμε, οι αποζημιώσεις να είναι πλήρεις , δηλαδή να καλύπτουν όλη την έκταση της ζημιάς. 

Επιπλέον, η  ενίσχυση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι αποτελεσματική τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον καθώς είναι βέβαιο ότι οι πυρόπληκτες περιοχές θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα δυσμενείς οικονομικές συνέπειες».

ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για την τεράστια προσπάθεια όσων βρέθηκαn στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της φωτιάς σε συνολικά 1279 πύρινα μέτωπα λέγοντας ότι : «Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Αυτοδιοίκηση,  δασαρχείο πολλοί εθελοντές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έδωσαν με αυτοθυσία τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να προστατεύσουν πρώτα από όλα τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των συμπολιτών μας»  και κατέληξε στην τοποθέτησή του με την επισήμανση για την ανάγκη συγκροτημένου σχεδίου ανασυγκρότησης :

«Όλοι οι πολίτες της Ηλείας, όπως και των υπολοίπων πυρόπληκτων περιοχών ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημίας τους πρέπει να αποζημιωθούν. Οφείλουμε να εστιάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο  και συγκροτημένο σχέδιο που θα αποπνέει την σιγουριά για τη στήριξη της επόμενης ημέρας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτόν τον πύρινο όλεθρο. Απόλυτη προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελεί η αποκατάσταση κάθε ζημιάς που υπέστησαν οι συμπολίτες μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα