Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Να ενισχυθούν με εξοπλισμό και κάμερες οι αστυνομικοί μας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

-Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός επισημαίνει το δύσκολο έργο των αστυνομικών, τους κινδύνους και την αμφισβήτηση που δέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους

Την ενίσχυση του εξοπλισμού των αστυνομικών και την προμήθεια καμερών για όσους εκτελούν εξωτερική υπηρεσία, θέτει με ερώτησή του στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ο βουλευτής του νομού μας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προωθώντας όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, τα οποία άπτονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και γενικότερα αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελούν καθημερινά για την πάταξη της παραβατικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Μικροπολιτική εκμετάλλευση

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Νικολακόπουλος, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη, υπόθεση η οποία έχει περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης, επιχειρείταιαπό την πλευρά της αντιπολίτευσης η διαμόρφωση κλίματος αμφισβήτησης του έργου που επιτελεί η Ελληνική Αστυνομία, σε μία προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

«Με τις βολές που δέχονται οι Ελληνίδες και Έλληνες αστυνομικοί, επιχειρείται όχι μόνο υποβάθμιση του σημαντικού έργου που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία αλλά αποτελούν και τροχοπέδη στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Γνωρίζουμε ότι οι αστυνομικοί σε καθημερινή βάση επιτελούν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Επιπλέον, κατά την εξέλιξη ενός συμβάντος πολλές φορές αστυνομικοί μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι με αδικήματα για τα οποία καλείται να αποφανθεί η δικαιοσύνη, όπως και στην περίπτωση του 16χρονου» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση.

Κάμερες για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Ηλείος κοινοβουλευτικός στην προμήθεια καμερών για τους αστυνομικούς, ώστε να τις φέρουν στον εξοπλισμό τους έτσι ώστε να γίνεται καταγραφή των συμβάντων και αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα σε κάθε αστυνομική επέμβαση.

 «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής την τοποθέτηση καμερών στις στολές όλων των αστυνομικών πρώτης γραμμής που υπηρετούν στην Αττική.

Στα τέλη Μαρτίου του 2021 δόθηκαν οι πρώτες 20 κάμερες σε αστυνομικούς των  ΟΠΚΕ και της «Δράσης», όπως και στις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), για πιλοτική χρήση, ενώ περιορισμένος αριθμός καμερών έχει δοθεί και στους επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ.

Έκτοτε χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας μεταφέροντας εικόνα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) της ΕΛ.ΑΣ. Τα βίντεο χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων κατόπιν άδειας του εισαγγελέα. Αστυνομικοί από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες αξιολογούν θετικά τον αντίκτυπο από τη χρήση τους» σημειώνει, τονίζοντας ότι αστυνομικοί όλης της χώρας έχουν ζητήσει να ενισχυθούν εξοπλιστικά και στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η προμήθεια καμερών,  ώστε να αποτυπώνεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει σε κάθε περιστατικό και να μην τίθεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την αντίδραση των αστυνομικών, ενώ έχει υπογραφεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη νομιμότητα της λειτουργίας των καμερών στις στολές των αστυνομικών όταν υπάρχει κίνδυνος τέλεσης σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Ως εκ τούτου ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τον Υπουργό:

«1)Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση του εξοπλισμού των αστυνομικών της χώρας μας;  Συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια καμερών για όσους εκτελούν εξωτερική υπηρεσία;

2) Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την υλοποίηση του μέτρου;».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα