Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Μέτρα-“ανάσα”για πολίτες-επιχειρήσεις!

Μέτρα-"ανάσα"για πολίτες-επιχειρήσεις!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Ηλείος βουλευτής συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και του έθεσε εκτός των άλλων θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την Ηλεία.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση

και ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνονται οι φόροι εισοδήματος

Η οικονομική πολιτική που έχει ως στόχο να δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα από συγκεκριμένα ευνοϊκά μέτρα αλλά και με ένταση της προσπάθειας για να επιλυθούν προβλήματα που μπορεί να εκκρεμούν και μεγάλο χρονικό διάστημα, συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα.

Ήταν μια συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Νικολακόπουλο να θέσει και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την Ηλεία, όπως αυτό των πυροδανείων ή άλλες ειδικές περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων που όπως επεσήμανε και στις συναντήσεις του με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σκυλακάκη και τον Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούση θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης.

Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με βάση το οποίο σύμφωνα με όσα είπε και ο Υπουργός, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μειώνονται αντί να αυξάνονται οι φόροι εισοδήματος.

Τονίσθηκε ακόμη η σημασία που θα έχουν τα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους της μεσαίας ειδικά κατηγορίας εισοδήματος, αφού θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν να μειώνεται η φορολογία τους κατά 1.300 ευρώ.

Τι προβλέπεται σε φυσικά πρόσωπα

Έγινε μάλιστα μνεία πάνω σε όσα προβλέπονται για τα φυσικά πρόσωπα και ειδικότερα:

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
  • Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και  τα παιδικά καθίσματα από το 24%  που είναι σήμερα στον  μειωμένο  συντελεστή 13%.

Οι μειώσεις στις επιχειρήσεις

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, αξίζει να επισημανθεί ότι μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24%, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%, ενώ καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα, έγινε λόγος και για τα μέτρα που αφορούν την οικοδομή, ένας τομέας που «χτυπήθηκε» στο μέγιστο βαθμό από την αρχή της κρίσης και μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχει ανακάμψει. Εδώ, όπως ήδη είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. για 3 χρόνια και μάλιστα αναδρομικά για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1-1-2006. Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων. Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών που πραγματοποιούνται εντός της τριετίας 2020-2022 για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Ελπίζεται –όπως ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος– με τα παραπάνω, να τονωθεί και η οικοδομική δραστηριότητα, κάτι που είναι μέσα στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα