Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων με ευέλικτη ψηφιακή λειτουργία του ΕΦΚΑ

ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΝΟ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Συζήτηση πάνω στη βάση εκσυγχρονισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασφαλισμένων και κυρίως συνταξιούχων

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΘΕΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ

ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Το μεγάλο θέμα της απονομής των συντάξεων και ο τρόπος οργάνωσης ενός πιο αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου στο γραφείο του κυβερνητικού παράγοντα στην Αθήνα.

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε σε προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων επισημαίνοντας  ότι παρά την μεγάλη προσπάθεια απέναντι στον τεράστιο όγκο δουλειάς και στο πλήθος εκκρεμοτήτων που … «κληρονομήθηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο έντονη η στόχευση για μείωση του χρόνου έγκρισης και απονομής των συντάξεων.

Στο θέμα αυτό αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά και η ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όπως είπε και ο Ηλείος βουλευτής, προκειμένου να σταματήσουν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, ενώ ο Υφυπουργός μίλησε για την σταδιακή αναβάθμιση του Ασφαλιστικού Οργανισμού που μετά και την περίοδο των συγχωνεύσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων και το σχετικό μεταβατικό στάδιο οργάνωσης ξαναβρίσκει τα σωστά βήματά του.

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Πάντως, όπως τονίσθηκε και από τους δύο, η στελέχωση του ΕΦΚΑ με άτομα που θα γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους και θα είναι σε θέση να προσφέρουν κάτω από ανάλογες συνθήκες εργασίας θα δώσει την δυνατότητα καλύτερης ευέλικτης  και ουσιαστικής λειτουργίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι υπηρεσίες άλλωστε οφείλουν να είναι φιλικές και να διευκολύνουν στην επίλυση προβλημάτων των ενδιαφερομένων πολιτών αποφεύγοντας την ταλαιπωρία των τελευταίων κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν…

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στην «μάχη» των εκκρεμών συντάξεων μπαίνουν δικηγόροι και λογιστές, η συνδρομή των οποίων θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων, καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές του Υπουργείου Εργασίας και τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φθάνουν τις 129.000 από 190.000 που ήταν το 2019 και 155.000 που ήταν το 2020.

Ο ρυθμός ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως και έχει φθάσει σήμερα τις 20.000 συντάξεις το μήνα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός αναφέρεται σε ‘αποκλιμάκωση’ του προβλήματος έως το τέλος του έτους και πλήρη εξομάλυνσή του στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε στον κ. Τσακλόγλου και ζητήματα ρύθμισης ασφαλιστικών  οφειλών που θα διευκόλυναν σημαντικά τους πολίτες με την ανάλογη ενημέρωση και παρακολούθηση από την Πολιτεία του ζητήματος για το ενδεχόμενο βελτίωσης  αποφάσεων στην εξυπηρέτηση μιας εφικτής αποπληρωμής αυτών των οφειλών, με δεδομένη την εικόνα που επικρατεί μετά τις διαδοχικές κρίσεις στη χώρα μας και την αδυναμία πληρωμών από πολλούς   συμπολίτες μας.

Αναφέρθηκε τέλος και σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων όπως και σε περιπτώσεις που έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για «πάγωμα» καταβολής εισφορών και πληρωμής δόσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση ως γνωστόν είναι και οι πληγέντες προσφάτως από τις πυρκαγιές στην Ηλεία για τους οποίους ο βουλευτής της ΝΔ έκανε μια ιδιαίτερη συζήτηση με τον Υφυπουργό Εργασίας στη βάση μιας περαιτέρω διευκόλυνσης, στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την διάρκεια των ευνοϊκών μέτρων.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα