Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Μεγάλα έργα προστασίας Δασών το επόμενο διάστημα στην Ηλεία

2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ- ΕΒΓΑΛΕ ‘ΕΙΔΗΣΕΙΣ’ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Η προστασία των δασών της Ηλείας, εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες και η λειτουργία των Δασαρχείων, ήταν βασικά θέματα που συζήτησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως τονίσθηκε αρχικά, πολύ σύντομα αναμένεται σε πρώτη φάση η υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών έργων για τον τόπο, που αφορούν στην αντιπυρική προστασία και στην προστασία των δασών μας σε μια έκταση συνολικώς 2.628  στρεμμάτων και έχουν προϋπολογισμό 2,5 εκατ.  ευρώ  και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης σε μικρό χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν τρία έργα, το πρώτο για τον καθαρισμό εκτάσεων  στην ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου Ολυμπίας, το δεύτερο για τον καθαρισμό δασών και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή του Δασαρχείου Αμαλιάδας και το τρίτο για τον καθαρισμό δασών στην περιοχή του Δασαρχείου Πύργου.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εξίσου σημαντικές, και  με ιδιαίτερη σημασία για κάποιες περιοχές, είναι και οι μελέτες οι οποίες ετοιμάζονται όπως ενημέρωσε τον Ηλείο βουλευτή ο κ. Αμυράς και ειδικότερα :

Η μελέτη για το Δασαρχείο του Πύργου με καθαρισμούς και άλλες διευθετήσεις που περιλαμβάνουν τόσο τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όσο και το πανέμορφο και σπάνιο δρυοδάσος Φολόης. Μελέτη επίσης για το ίδιο Δασαρχείο με αντίστοιχο έργο για δασικές εκτάσεις Τοπικών Κοινοτήτων Ολυμπίας.

Μελέτη για λογαριασμό του Δασαρχείου Αμαλιάδας σχετικά με την αντιπυρική προστασία στο δάσος Θινών του Βαρθολομιού και του δάσους της Στροφυλιάς.

Και μελέτη για το Δασαρχείο Ολυμπίας  με ανάλογα έργα σε δασικές εκτάσεις που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και προστατευόμενες περιοχές και μέρος της ζώνης NATURA.

Σημειωτέον ότι οι καθαρισμοί θα προχωρήσουν άμεσα και το αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούν οι μελέτες.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην ίδια συνάντηση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και ο βουλευτής της ΝΔ συζήτησαν διεξοδικά και το θέμα των δασικών χαρτών σε σχέση με τα νέα δεδομένα και τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως έγινε γνωστό, πολίτες που είχαν «εγκλωβιστεί» με την εμπλοκή του θέματος των δασωμένων αγρών,  όπου πολλές αγροτικές καλλιέργειες που στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζονται ως αγροί και στην συνέχεια εμφανίστηκαν ως δάση, θα βρουν λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα χαρακτηρίζει και πάλι τις συγκεκριμένες εκτάσεις ως αγροτικές και θα είναι δυνατή η αγροτική εκμετάλλευσή τους.

Ακόμη οι πολίτες που έχουν σήμερα χάσει την προθεσμία  να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους, θα μπορέσουν τελικά να το κάνουν για πρόδηλο σφάλμα χωρίς την επιβάρυνση παραβόλου.

Λύση εξ άλλου θα υπάρξει και με το ζήτημα των δασικών εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί, εδώ και πολλά χρόνια, θέμα για το οποίο υπήρχε και εδώ αδιέξοδο πολύ περισσότερο από την στιγμή που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε την διαδικασία εξαγοράς των εκτάσεων.

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισημαίνοντας το μεγάλο έργο των Δασαρχείων και τις νέες αρμοδιότητες που αυτά έχουν τα τελευταία χρόνια επωμισθεί, ζήτησε την ενίσχυσή τους στην Ηλεία σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Αμυράς συμφώνησε απόλυτα επ’ αυτού και τόνισε ότι θα προκηρυχθούν θέσεις μονίμων εργαζομένων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες για όλη την Ελλάδα , βασικά δασολόγοι όπως και άλλων ειδικοτήτων που θα καλύψουν αρκετές θέσεις και στην Ηλεία.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα