Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Με στόχο την σταθερότητα σε Βαλκάνια και Μεσόγειο

Με στόχο την σταθερότητα σε Βαλκάνια και Μεσόγειο

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Τι επεσήμανε για την κύρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Κοινή επιδίωξη τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ είναι η επίτευξη σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην επίτευξη της επιδίωξης αυτής η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, μια φίλη χώρα με ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση και αξία. Η αναβάθμιση της θεσμικής σχέσης των δύο χωρών αποτελεί κοινή πρόθεση και στρατηγική προτεραιότητα των δύο κυβερνήσεων, καθότι συνεπάγεται κοινά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Αυτό τόνισε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, στην πολύ σημαντική συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο βουλευτής Ηλείας έκανε αναλυτική αναφορά σε δύο σχέδια νόμου αφού εκτός από τα παραπάνω μίλησε και για την Κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και τις ασυλίες.

Η κύρωση των δύο σχεδίων νόμου αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και να δεσμευτούν περαιτέρω για την ασφάλεια και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος και πρόσθεσε:

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και η κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης συνεπάγεται μια σειρά από πλεονεκτήματα

για την ελληνική πλευρά, τα οποία και θα ήθελα

να σας παραθέσω συνοπτικά.

Τα πλεονεκτήματα για την χώρα μας κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:

Πρώτον, στον τομέα της αμυντικής μας θωράκισης, και ενίσχυσης της ασφάλειας μας στην ευρύτερη περιοχή και

Δεύτερον, στον τομέα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μέσω της ανάδειξης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης σε ευρύτερους τομείς συνεργασίας

με τους συμμάχους μας.

Ως προς τον τομέα άμυνας και ασφάλειας:

Η συγκεκριμένη συμφωνία τροποποίησης

θωρακίζει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου

σε μια χρονική συγκυρία που όπως όλοι γνωρίζουμε λαμβάνουν χώρα σημαντικές μεταβολές, εκφράζονται σοβαρές απειλές

και επεκτατικές βλέψεις από την γείτονα

και αναδύονται σημαντικές προκλήσεις

για τη διασφάλιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συνεχής ετοιμότητα, ο εκσυγχρονισμός

και η διασφάλιση του αξιόμαχου των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων αποτελεί απαραίτητο παράγοντα της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής άμυνας της πατρίδας μας, καθώς ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη απέναντι σε απειλές και προστατεύει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Και, υπό αυτή την έννοια, οι δραστηριότητες συνεκπαίδευσης με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε σύγχρονες συνθήκες μας κάνουν πιο ισχυρούς.

Σημαντικό πλεονέκτημα προκύπτει, επίσης, από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία  δεν βελτιώνει μόνο το αξιόμαχο των ελληνικών δυνάμεων ενισχύοντας την τεχνογνωσία μας

στη χρήση σύγχρονων μέσων, αλλά βελτιώνει

και τις υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται μέσω της αμερικανικής παρουσίας.

Δεδομένου δε ότι η αμερικανική παρουσία στις εν λόγω εγκαταστάσεις είναι περιοδική, οι υποδομές αυτές θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συχνά δε και περισσότερο χρόνο από όσο τις χρησιμοποιούν

οι αμερικανικές μονάδες, ενώ βάσει της συμφωνίας η διοίκηση και ο έλεγχος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εντός των οποίων φιλοξενούνται οι αμερικανικές δυνάμεις

παραμένουν στην ελληνική πλευρά, ενώ οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες μόνο για τη διοίκηση των δικών τους δυνάμεων κατά την περιορισμένη χρονική περίοδο της εκεί παρουσίας τους».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα