Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και προστασία όλων από τη Δικαιοσύνη

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ

ΚΑΙ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Οι τροποποιήσεις στο νέο σχέδιο νόμου έχουν ξεκάθαρα στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, και την άσκηση μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής. Στην προστασία ΟΛΩΝ των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων…

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, και την αυστηριοποίησή του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Νικολακόπουλος μάλιστα στάθηκε κυρίαρχα σε ορισμένες από τις τροποποιήσεις αυτές, όπως στο άρθρο 265 που αναφέρεται στον δασικό εμπρησμό από τον οποίο έχει πολλές φορές υποστεί τις καταστρεπτικές συνέπειές του ο Νομός μας.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΔΑΣΩΝ

Άσκησε επιπροσθέτως αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο άρθρο επισημαίνοντας : «Με την εσπευσμένη τροποποίηση ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών έγινε πλημμέλημα στη βασική του μορφή με πλαίσιο ποινής 3 έως 5 έτη και με δυνατότητα αναστολής, ενώ στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών θεωρούνταν απευθείας κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη, χωρίς αναστολή.

Φαίνεται ότι αυτή η τροποποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στην φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του που θεώρησε ήσσονος σημασίας το αδίκημα του εμπρησμού δασών.

Με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται στην παράγραφο α’ ότι  «Όποιος προξενεί́ πυρκαγιά́ σε δάσος ή δασική́ έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί́ δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται  με κάθειρξη έως οκτώ́ έτη και χρηματική́ ποινή, αν δε ο δράστης σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό́ όφελος με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική́ ποινή́».

Δηλαδή, χωρίς τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους , το αδίκημα στη βασική του πλέον μορφή ξαναγίνεται κακούργημα

ΚΑΜΙΑ «ΕΚΠΤΩΣΗ»  ΓΙΑ ΤΟ

ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε εξάλλου και στα αδικήματα κατά των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πρόθεσή  μας  είναι η απόλυτη προστασία του έννομου αγαθού της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας και η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό προκύπτει από μια σειρά από τροποποιήσεις που φέρνει το παρόν σχέδιο νόμου και θα αναφερθώ σε μερικές από αυτές.

  Στην παρ. 3 του άρθρου 336 ΠΚ απαλείφεται η διαζευκτικότητα των ποινών ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης στην περίπτωση του ομαδικού́ βιασμού́ και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου. Και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι για αυτά τα αδικήματα  η κατάλληλη ποινή  είναι  μόνο η ποινή́ της ισόβιας κάθειρξης.

Στην περίπτωση του αδικήματος των γενετήσιων πράξεων με ανήλικους ή ενώπιον τους, που προβλέπεται στο άρθρο 339 ΠΚ το αδίκημα στη βασική́ του μορφή́ τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα, απαλείφεται δηλαδή́ πλήρως  η περίπτωση της πλημμεληματικής τιμώρησης.

Επανέρχεται η γενική́ διάταξη του άρθρου 340 ΠΚ, η οποία είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία αν κάποια από́ τις πράξεις των άρθρων 338 που αναφέρεται στην κατάχρηση σε ασέλγεια και 339 που αναφέρεται στην αποπλάνηση παιδιών έχει ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη. Και εδώ προκαλείται εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα ή την αιτιολόγηση μιας τέτοιας κατάργησης της ισόβιας κάθειρξης από ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σε σχέση με τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και συγκεκριμένα προβλέπεται παραγραφή ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος για πλημμελήματα και τρία για κακουργήματα ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία της  πύλης, metoo.gov.gr ώστε να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η θέσπιση μητρώου για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, για παράδειγμα για προπονητές ή εργαζόμενους σε κατασκηνώσεις και προσφυγικές δομές.

Τέλος, ο Ηλείος κοινοβουλευτικός μίλησε και για την τροποποίηση που αλλάζει την ποινή και την μετατρέπει σε κακούργημα όσον αφορά στην χρήση εκρηκτικών υλών όπως οι μολότοφ κλπ. σημειώνοντας : «Θα ήθελα τέλος να κάνω μια αναφορά στη τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέση με τη χρήση, κατοχή και κατασκευή  εκρηκτικών υλών, αδίκημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τώρα άλλα και στο παρελθόν δείχνει μια ιδιαίτερη ανεκτικότητα αφού το είχε μετατρέψει σε πλημμέλημα.

Πλέον η κατασκευή και χρήση  μολότοφ και εκρηκτικών υλών σε πορείες η σε μεγάλες ποσότητες γίνεται κακούργημα.

Ο καθένας εδώ ας πάρει θέση για να κριθούμε όλοι από τους πολίτες».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα