Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Η Τουρκική προκλητικότητα και το πρόσφατο παράδειγμα του  Έβρου

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΕΠΑΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης κρίσης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει πολιτικά και κοινωνικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προμηνύοντας μέσω της αύξησης του πληθωρισμού έναν ακόμα δυσκολότερο χειμώνα.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αποδείξει ότι ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή και να αποτρέψει ακόμα πιο δυσοίωνες καταστάσεις”.

Με τα ανωτέρω λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, που έγινε επί διήμερο στην Πράγα της Τσεχίας, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.  Η Διάσκεψη είχε  πολύ σημαντικά θέματα όπως, η Στρατηγική πυξίδα της ΕΕ, η υποστήριξη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η πολιτική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Στην Συνδιάσκεψη συμμετείχαν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε καθώς και τα υπό ένταξη κράτη, ενώ την αντιπροσωπεία της χώρας μας εκτός από τον κ. Νικολακόπουλο  αποτελούσαν οι βουλευτές  Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).

ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ

ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός ανέπτυξε την ομιλία του στο πλαίσιο της ενότητας «ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ» τονίζοντας ότι, από το 2016, η Ευρώπη κινήθηκε σε ένα Κοινό Πλαίσιο για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Η ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού και η φανερή εργαλειοποίηση της Τουρκίας σημείωσε μια εξαιρετικά μεταβαλλόμενη μορφή απειλής, η οποία από τις έντονες μεταναστευτικές ροές πέρασε στο στάδιο της δήθεν ανθρωπιστικής εισβολής. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υβριδική επίθεση στον Έβρο καταδεικνύουν την επιθυμία της γείτονας χώρας για δημιουργία συνοριακού ζητήματος. Μια παρόμοια υβριδική επίθεση δέχθηκε και η λιθουανική μεθόριος από τη Λευκορωσία, γεγονός που κατέστη σαφές στην Ε.Ε. ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τις υβριδικές απειλές.

ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ

ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δύναμη της ελευθερίας, του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας είναι το θεμέλιο της υγιούς συνεργασίας και της κοινής μας πορείας. Τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτούν υπευθυνότητα και εγρήγορση και είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο σταθερότητας και συνέχειας ενάντια σε κάθε μορφή απειλής».

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Να σημειωθεί ότι πριν από την Διάσκεψη προηγήθηκαν οι συνεδριάσεις αντιπροσωπειών των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των κρατών, όπως αυτή που έγινε με τις Επιτροπές των χωρών του Νότου με συζήτηση στα θέματα για κοινές δράσεις και συνισταμένες .

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος συμμετείχε μέσω βίντεο, δήλωσε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία αυξάνεται, ειδικά στην αεροπορία για παράδειγμα. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στην τοπική βιομηχανία, η οποία επίσης θα βαθύνει. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Markéta Pekarová Adamová, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας δημοκρατικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα