Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Η στήριξη των αγροτών προτεραιότητα για το Υπουργείο με στοχευμένες παρεμβάσεις

ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΘΕΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

*Στη νέα συνάντηση με τον κύριο Λιβανό

τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν

τους αγρότες του νομού μας

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση, για τα όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής του νομού μας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού λίγο πριν την εκπνοή του 2021, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν για θέματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, μετά και από σχετικές παρεμβάσεις του βουλευτή.

Να ωφεληθούν οι παραγωγοί

Στα θετικά συγκαταλέγεται η λύση που επετεύχθη πρόσφατα για το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας, ώστε να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή σε συνδυασμό και με την διάθεση των αποθεμάτων, σε τιμή συμφέρουσα για τους παραγωγούς.

Αυτό που ζήτησε ο Ηλείος κοινοβουλευτικός από τον αρμόδιο Υπουργό, είναι η στενή παρακολούθηση του θέματος προκειμένου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές και ως εκ τούτου και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, με γνώμονα πάντα το όφελος των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι αφενός πρέπει να εισπράξουν ικανοποιητική τιμή για το προϊόν, αφετέρου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργειά του, σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που επίκειται να τεθεί σε εφαρμογή.

Παρεμβάσεις στην Ε.Ε.

Εκτενής ήταν η συζήτηση και για το σοβαρό θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών του πορτοκαλιού από τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός την περασμένη Άνοιξη, ζήτημα το οποίο παραμένει ακόμη ανοιχτό. Για το ίδιο θέμα ο κ. Νικολακόπουλος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, μαζί με αντιπροσωπεία αγροτών από τις Ομάδες Παραγωγών Εσπεριδοειδών του νομού μας, ζητώντας σχετική στήριξη και μέσω ειδικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκτός από τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες παραμένει στο προσκήνιο και το πρόβλημα της ακαρπίας των δένδρων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων εκτός ΠΣΕΑ, όπως θα ισχύει σε περιπτώσεις θεομηνίας, για να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική καταστροφή με την οποία απειλούνται οι παραγωγοί μας.

Ο Ηλείος βουλευτής επανέφερε και το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους καλλιεργητές επίσπορης πατάτας, η παραγωγή των οποίων επλήγη εξαιτίας των επιπτώσεων από την Covid-19. Για την συγκεκριμένη καλλιέργεια η έκβαση είναι θετική και  έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι εντάσσεται στην διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων. Ωστόσο, εκκρεμεί και η επίσημη απάντηση της Ε.Ε. για να μπορέσουν οι παραγωγοί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταβολή των χρημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να ασκήσει πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν οι παραγωγοί σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβουν τα χρήματά τους.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολακόπουλος επαναδιατύπωσε το αίτημα να παραμείνουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης τα προϊόντα της Ηλείας (βιομηχανική τομάτα, Κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση) και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, δίνοντας την δυνατότητα στους αγρότες μας να ενισχύσουν την παραγωγή τους και να αξιοποιήσουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα τα επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά τις εορτές επίκειται και νέα συνάντηση του κ. Νικολακόπουλου με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων Ομάδων Παραγωγών και μεμονωμένων παραγωγών, για το θέμα της έλλειψης εργατών γης που παρατηρείται στην περιοχή. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι καλλιέργειες στην Ηλειακή γη.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα