Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Εξορθολογισμός στην λειτουργία των Δήμων

Εξορθολογισμός στην λειτουργία των Δήμων

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με στόχο να ανταποκρίνονται στην  σύγχρονη κοινωνία και στις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών

“Μια σύγχρονη κοινωνία  για να έχει σταθερή  εξέλιξη στο χρόνο οφείλει να πράττει προς όφελος των πολιτών της. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να λαμβάνουν και να υλοποιούν αποφάσεις  εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών”.

Τα παραπάνω τόνισε, δίνοντας ακριβώς το στίγμα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Σημείωσε μάλιστα, πριν την αναφορά του στα νέα δεδομένα, ότι το παρόν σχέδιο προωθείται σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο, με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης από τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές και χωρίς καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα, με στόχο να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία και ισορροπία, τόσο μεταξύ των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, όσο και του συνόλου των συμβουλίων.  

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΩΣΤΗΣ

ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ακολούθως ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε σε βασικά σημεία που αλλάζουν για την ορθολογική, ευέλικτη και οργανωμένη λειτουργία της Τ.Α  επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής : «Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις ερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα έχουν έναν πλήρη κύκλο πενταετούς θητείας που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024.

 Έτσι θα γίνει πιο εύκολο να φανεί και να εκτελεσθεί το έργο του κάθε δημάρχου και περιφερειάρχη, διότι παρατηρείται πολλές φορές να εκτελούνται τα έργα των προηγουμένων και να μην υπάρχει σαφής εικόνα στους πολίτες για το έργο του καθενός, ενώ παρατηρείται ορισμένες φορές ακόμα και  μη ολοκλήρωση έργων λόγω διαφωνιών.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο προσαρμόζεται σε ποσοστό 43% , ενώ  ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός εξασφαλίζει τα 3/5 των μελών του συμβουλίου.

Διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση  και πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με 43 % και ελάχιστο ποσοστό για εκπροσώπηση στο 3% και αυτό να μην εφικτό στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό συμβούλιο.

 Άλλωστε, και η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποίησε  το πλειοψηφικό σύστημα για να βρεθεί δύο φορές στην εξουσία. Και μάλιστα με ποσοστό κάτω από 40 % και με κυβερνητικό συνασπισμό. Γιατί λοιπόν το πλειοψηφικό σύστημα εμποδίζει την συνεργασία μεταξύ συνδυασμών;  Η προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία δεν μπορεί να γίνεται εξ ανάγκης, ευκαιριακά  και εξαιτίας του πολιτικού συστήματος διότι καταλήγει  σε επικίνδυνα αποτελέσματα. Αποτελέσματα όπως αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής προγραμματικής σύγκλισης με συγκεκριμένη κατεύθυνση και σκοπό».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΞΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Μιλώντας επίσης για το προηγούμενο σύστημα και τα παράδοξα των αποτελεσμάτων που έφεραν μια σειρά από προβλήματα ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως : «Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος εκλέχθηκε τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό  66,8 %  αλλά έχει μόνο 7 από τις 49 έδρες του δήμου. Στο Δήμο Ορεστιάδας ο δήμαρχος εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μεγαλύτερο από το 50 % αλλά δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Θα σας αναφέρω όμως ένα άλλο παράδειγμα από το δήμο Καβάλας όπου ο δήμαρχος, θιασώτης της απλής αναλογικής, εξελέγη την 2η Κυριακή με ποσοστό 63 % και εξέλεξε 9 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους αλλά λόγω της έλλειψης πλειοψηφίας, καταψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 4 εκ. ευρώ».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Συμπερασματικά, κλείνοντας την ομιλία του ο Ηλείος βουλευτής τόνισε  : «Η απλή αναλογική είναι πλέον ένας ακόμα μύθος της αριστεράς, μια ιδεοληψία την οποία χρησιμοποίησε για να  δημιουργήσει ένα χάος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αυτόν τον τρόπο να προσπαθήσει να την ελέγξει αδιαφορώντας ουσιαστικά για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων της περιφέρειας.

Οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως κατά το Σύνταγμα «αποκεντρωμένοι φορείς διοίκησης των δημοσίων υποθέσεων», οφείλουν και πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια.

Να λειτουργούν με γνώμονα το όφελος των συμπολιτών τους, οι οποίοι τους εξέλεξαν για να μπορούν να έχουν φωνή και η φωνή τους να έχει αξία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί προεκλογικά και για αυτή τη μεταρρύθμιση, που σήμερα κάνουμε πράξη επιλύοντας πολλά αδιέξοδα των τοπικών αρχών αλλά και ενισχύοντας  την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμικά και αναπτυξιακά».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα