Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Αθήνα, 6 Μαΐου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα:

«Νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη κενών θέσεων ιατρών στις Νοσοκομειακές Μονάδες της Ηλείας»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα τα Νοσοκομεία του Νομού Ηλείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία τους εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφονται στο ιατρικό προσωπικό, κυρίως στον παθολογικό τομέα, που είναι ο πιο νευραλγικός αυτή την περίοδο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Οι ελλείψεις χρονολογούνται από το παρελθόν, ωστόσο το πρόβλημα οξύνθηκε και αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση της πανδημίας μετά και τις παραιτήσεις πέντε ιατρών από το νοσοκομείο του Πύργου.

Οι προκηρύξεις που έκανε το Υπουργείο για την κάλυψη μόνιμων ιατρικών θέσεων, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα νοσοκομεία της Ηλείας όπως και για τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία για τις ειδικότητες πρώτης γραμμής, αφενός γιατί ιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονται, αφετέρου γιατί όσοι επιλέγουν περιφερειακά νοσοκομεία στην πορεία κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, αποχωρούν και καλύπτουν θέσεις σε κεντρικά νοσοκομεία.

Οι παραιτήσεις οι οποίες έγιναν ενδεχομένως να μην είχαν γίνει εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, εάν δεν επέτρεπε το νομοθετικό πλαίσιο στους ιατρούς να διεκδικήσουν θέσεις σε άλλα Νοσοκομεία σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ενίσχυση των περιφερειακών νοσηλευτικών Μονάδων ούτε ισόρροπη στήριξη, αντιθέτως οδηγεί σε αποδυνάμωσή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή άρτιων υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους.

Στην παρούσα φάση και σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης μου προς εσάς, τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στον Νομό Ηλείας καλύπτονται, ειδικότερα σε ότι αφορά τις εφημερίες, με μετακινήσεις ιατρών από τα Νοσοκομεία της Πάτρας, ωστόσο αυτή είναι μία προσωρινή  λύση και θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραμονής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κύριε Υπουργέ

Θα πρέπει συνεπώς να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης έτσι ώστε οι ιατροί που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την κάλυψη θέσεων να μην έχουν το αμέσως προηγούμενο διάστημα παραιτηθεί από άλλη θέση σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο και μάλιστα περιφερειακό και έτσι να χρησιμοποιούνται οι προκηρύξεις για τις μετακινήσεις ιατρών και όχι για την είσοδο νέων ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης  έτσι ώστε όχι μόνο να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς να προτιμήσουν περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και να υπηρετούν υποχρεωτικά για ένα διάστημα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και  κριτήρια (π.χ. εντοπιότητα) σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ ερωτάσθε,

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις προκηρύξεις ιατρών έτσι ώστε να παύσουν οι ιατροί να τις χρησιμοποιούν για την μετακίνηση τους από  περιφερειακά νοσοκομεία σε μεγαλύτερα κεντρικά νοσοκομεία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς να καλύψουν τις κενές θέσεις στα νοσοκομεία της Ηλείας;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε με νόμιμο τρόπο οι ιατροί που μετακινούνται από τα νοσοκομεία της Πάτρας ή άλλα νοσοκομεία  για να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία της Ηλείας, να έχουν πλήρη συμμετοχή στην νοσηλεία των ασθενών παραμένοντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην περιορίζονται μόνο στα εφημεριακά τους καθήκοντα;

Είμαι βέβαιος για τις δικές σας ενέργειες.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα