Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ερώτηση προς Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση προς Υπουργό Οικονομικών

Προς
τον Υπουργό Οικονομικών
κ.Σταικούρα

Θέμα: «Πρόστιμα σε επιχειρήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) χρήσης 2014-Θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Το έτος 2015, που γινόταν η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, η εφαρμογή στο Taxis παρουσίαζε πολλά προβλήματα καθιστώντας αδύνατη την υποβολή των καταστάσεων και την καταχώρισή τους στο σύστημα με αποτέλεσμα επαγγελματίες και λογιστές να βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε τότε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016.

Παρά ταύτα, όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis παρουσίαζε δυσλειτουργίες και ήταν εξαιρετικά δύσκολη η υποβολή των καταστάσεων. Έτσι, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας δίνοντας την δυνατότητα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, χωρίς κυρώσεις, και υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν έγινε ποτέ και όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, εμφανίζονται εκπρόθεσμοι στο σύστημα, σύμφωνα με τις διασταυρώσεις που έκανε στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και στο Νομό Ηλείας, να λαμβάνουν σημειώματα με πρόστιμα από τις Δ.Ο.Υ. για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Από τη στιγμή που οι καταστάσεις υποβλήθηκαν εντός της σιωπηρής παράτασης και με δεδομένο ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αδίκως επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με τα εν λόγω πρόστιμα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

Θα θεσπιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ανδρέας Νικολακόπουλος

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα