Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Επιστολή Ανδρέα Νικολακόπουλου στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών

Επιστολή Ανδρέα Νικολακόπουλου στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών

                                                                Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Προς

Σύγκλητο Πανεπιστημίου Πατρών  

Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών,

Η σημερινή σας συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα συζήτησης την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, συνιστά μία κρίσιμη στιγμή για το Ακαδημαϊκό μέλλον του Πανεπιστημίου καθώς καλείστε να αποφασίσετε για την λειτουργία των Σχολών και των Τμημάτων που υπάγονται σε αυτό.

Μία τέτοια συζήτηση εκ προοιμίου θα έπρεπε να διεξάγεται σε άλλες βάσεις αλλά δυστυχώς εκ του περιεχομένου της σχετικής πρότασης το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και αντί να προτάσσουμε το θέμα της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Ακαδημαϊκού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα, επικρατεί η λογική του συγκεντρωτισμού και της συρρίκνωσης Τμημάτων.

Η γνώση αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τόπου για την ανάπτυξη, την πρόοδο, την απασχόληση, την οικονομική άνθιση. Η εξακτίνωση του Ιδρύματος σε όλη την Περιφέρεια ενισχύει την λογική της ισόρροπης αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από τον πολλαπλασιαστή της γνώσης αλλάζει η αναπτυξιακή προοπτική μιας ευρύτερης περιοχής και καλύπτονται οι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Η όποια απόφαση λοιπόν λάβετε σήμερα, την οποία και θα αποστείλετε στο Υπουργείο Παιδείας, πέραν των γνωστών προτάσεων και επιχειρημάτων της Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις στα υπάρχοντα Τμήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ενάμιση μόλις χρόνο από την εφαρμογή του Νόμου 4610/2019 βρίσκεται προ των πυλών μία ακόμη αναδιάρθρωση, η οποία προκαλεί αναταράξεις και αβεβαιότητα, ειδικά στον Νομό Ηλείας στον οποίο έχω την τιμή να εκλέγομαι.

Η πρόταση της Επιτροπής- βάσει των όσων επικαλείται- βασίζεται σε Ακαδημαϊκά κριτήρια, ωστόσο χωρίς καμία λογική τοποθετεί την Ηλεία εκτός του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά βασιζόμενοι στα όσα έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουμε ότι εξαρχής υπήρχε σχετικός σχεδιασμός, παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από την πλευρά του Νομού Ηλείας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή, στην τελική πρόταση που κατέθεσε, δεν συνυπολόγισε την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που προσδίδουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών η υπεραξία της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, του εύφορου κάμπου της Ηλείας.

Αντιθέτως, το βασικό επιχείρημα της πρότασης είναι ότι μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί Τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές και ερευνητικές.

Με ποια λογική λοιπόν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε πόρους από την Ηλεία, την ίδια στιγμή που διαθέτετε πόρους σε Τμήματα άλλου Πανεπιστημίου;

Καμία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τις Πολυτεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν έδρα την Πάτρα (Κουκούλι).

Εφόσον λοιπόν η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στον εξορθολογισμό, στην καλύτερη διαχείριση πόρων και στην ομαλή λειτουργία των Τμημάτων,  θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την διακοπή της χρηματοδότησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπως και παύση της παραχώρησης και χρήσης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι;

Όταν προτάσσετε την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν χωρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ηλεία δικαιωματικά έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με την διατήρηση των Τμημάτων της και επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόταση, την οποία σας καλώ να αξιολογήσετε ως Σύγκλητος, αυτή της μετακίνησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ηλεία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη.

Η πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στην Πάτρα και η συνένωση των Τμημάτων  «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Εξαρχής έχετε τοποθετηθεί κατά του περιβόητου Νόμου ‘Γαβρόγλου’, είναι οξύμωρο λοιπόν από την μία να βάλλετε εναντίον  του και από την άλλη να χρησιμοποιείτε τα τμήματα που δημιούργησε  στην Αιτωλοακαρνανία  ως επιχειρήματα για να στηρίξετε την πρότασή σας.

Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου,

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις σας θα καθορίσουν το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Ακαδημαϊκό χάρτη στην Δυτική Ελλάδα.

Έχετε την ιστορική ευθύνη να πράξετε σωστά και σας καλώ να υιοθετήσετε την λογική της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ηλεία έχει και θα έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με βιώσιμα τμήματα.

Ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο οφείλει να αφήσει πίσω του αναχρονιστικές  πρακτικές και να προχωρήσει μπροστά, προάγοντας σπουδαίο Ακαδημαϊκό έργο, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, μέσα από συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Τμημάτων.

Με εκτίμηση

Ο Βουλευτής Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα