Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ενημερωτική συνάντηση με προτάσεις για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης στην Ηλεία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

-Υποδομές με τα αναγκαία οδικά δίκτυα και παρεμβάσεις προστασίας ασφάλειας και ανάδειξης του τόπου μας….

-Ανασυγκρότηση δεν γίνεται χωρίς αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου- Αναμένονται ανακοινώσεις

Σημαντικά θέματα της Ηλείας που έχουν σχέση με τις υποδομές και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, ειδικά μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, συζήτησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, παρουσία του νέου Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την προετοιμασία του Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που αφορά στην Αρχ. Ολυμπία και ευρύτερα την Ηλεία, με τον κ. Νικολακόπουλο να καταθέτει τις προτάσεις του, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη πλέον, μεγάλων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, τόσο όσον αφορά στα οδικά δίκτυα, όσο και σε ότι έχει σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και την αντιπλημμυρική προστασία.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΣ

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…

Στο πρώτο σκέλος ο Ηλείος βουλευτής έθεσε την άμεση κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του Νομού περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις, καθώς έχει εξαντληθεί η υπομονή τους αφού εδώ και πολλά χρόνια έχουν λάβει υποσχέσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  για υλοποίησή του αλλά δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Πλέον, περιμένουν να δουν έργα και όχι λόγια.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται το Ειδικό Μοντέλο Ανάπτυξης στην Ηλεία και να απουσιάζει από αυτό το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και πολυπόθητο έργο, που είναι ο δρόμος. Τώρα που ο τόπος βιώνει δύσκολες καταστάσεις, απ’ αυτό που άφησαν πίσω τους οι φωτιές, τώρα είναι ίσως και η κατάλληλη χρονική συγκυρία ώστε να εξασφαλιστεί το «πράσινο φως», συμπλήρωσε με νόημα ο βουλευτής της Ν.Δ..

Ο Υπουργός Υποδομών εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα έρθουν τα «καλά νέα», πρόσθεσε δε τη σπουδαιότητα που δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το έργο και ζήτησε να περιμένουμε λίγο ακόμη για τις σχετικές ανακοινώσεις, που πιθανότατα θα κάνει ο ίδιος μετά το «ναι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντικό εξ’ άλλου είναι να προχωρήσουν και οι βελτιώσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, για το οποίο ως γνωστόν έχει διατεθεί «γενναία» πίστωση και ήδη υπάρχει νέος ανάδοχος και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του έτους.

Επιπλέον, τέθηκε το θέμα του οδικού δικτύου από Πύργο έως Καλό Νερό, που θα διορθώσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα, παρέχοντας ασφάλεια και άνετη διέλευση σε όλο το μήκος του δρόμου, από τη μία έως την άλλη άκρη του Νομού μας.

Ήδη στο συγκεκριμένο δίκτυο εκτελείται διαπεριφερειακό έργο αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας που βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου τμήματος, που αγγίζει τα 19 εκ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ

ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟ

Πέρα από τα παραπάνω ο κ. Νικολακόπουλος πρότεινε στον κυβερνητικό παράγοντα να ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου και το θέμα της οδικής σύνδεσης Αρχ. Ολυμπίας – Θάλασσας, καθώς πιστεύει ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή του επίδραση για ολόκληρη την Επαρχία Ολυμπίας αλλά και για την Ηλεία, στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα.

Ζήτησε έτσι από τον Υπουργό να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, έχει έτοιμη μελέτη και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο Ειδικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Προτάσεις ωστόσο έκανε ο κ. Νικολακόπουλος και για τη «θωράκιση» του Νομού από τις πλημμύρες και τα φαινόμενα που μας απειλούν μετά τις πυρκαγιές, όπως και για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των Φραγμάτων.

Ειδικότερα μίλησε για την ανάγκη δημοπράτησης μελέτης που αφορά στη σύγχρονη λειτουργία και ανακαίνιση του Φράγματος Αλφειού, τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και άλλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ανεξαρτήτως, των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί και πρόκειται να εκτελεστούν μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και αφορούν άμεσες παρεμβάσεις.

Αντιστοίχως, έκανε ιδιαίτερη μνεία για την μελέτη που αφορά στον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 8,5 εκ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους και προβλέπει την ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του, καθώς και τις μελέτες έργων ταμίευσης, άρδευσης και ύδρευσης τ. δήμου Ωλένης. Σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, θα αλλάξει ριζικά η περιοχή και θα δημιουργηθούν συνθήκες για περαιτέρω εξέλιξη…

Στο πλαίσιο της ιδίας συνάντησης ο κ. Νικολακόπουλος συνεχάρη τον κ. Καραγιάννη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ζητώντας και τη δική του συμβολή στα θέματα της Ηλείας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα