Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Αυτές τις ώρες απαιτείται ενότητα και υπευθυνότητα

Αυτές τις ώρες απαιτείται ενότητα και υπευθυνότητα

Του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη, ασυνήθιστη κατάσταση καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο ασύμμετρες απειλές. Την πανδημία του κορωνοϊού και την επίθεση στα ανατολικά σύνορά μας.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές απαιτείται σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που – όπως αποδεικνύεται καθημερινά – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του διαθέτουν. Απαιτείται όμως και συσπείρωση, ενότητα αλλά και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η ενότητα  πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην περιορίζεται μόνο στα λόγια. Προϋποθέτει υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμό.

Η αντιπολίτευση αυτές τις ώρες πρέπει να στηρίζει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια και να υποβάλλει ρεαλιστικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική, όπως μας έχει διδάξει και η ιστορία, μπορούν να έχουν ολέθρια αποτελέσματα αν επικρατήσουν.

Παρά την προσπάθεια και την ρητορική περί ενότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν λείπουν , ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι προτάσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, η ανεδαφική κριτική,  ακόμα και η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων. Θα αρκεστώ προς το παρόν σε μερικά παραδείγματα.

Ακούσαμε αρκετά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες να εκφράζουν μια αριστερή κριτική ότι δήθεν η πανδημία ανάδειξε και επιβεβαίωσε την δική τους πολική στήριξης της δημόσιας υγείας και καταδίκασε την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης η οποία δήθεν ήταν απέναντι στην δημόσια υγεία προς όφελος της ιδιωτικής . Η κριτική αυτή στηρίζεται σε δυο αναληθή δεδομένα.

Πρώτον ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν εις βάρος της δημόσιας υγείας και υπέρ της ιδιωτικής υγείας και ότι δήθεν η πανδημία μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολιτική. Μια τέτοια πολιτική δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμά μας ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησής μας.

 Μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας υπογράψαμε και διορίσαμε 175 ιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, προκηρύξαμε 1300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, 950 ιατρών και ανανεώσαμε την παραμονή 4000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μας.

Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στα 2.321.000.000ευρώ που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούσε για την λειτουργία των νοσοκομείων, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πήραμε παραπάνω πιστώσεις για το 2019 ενώ στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέψαμε πιστώσεις 100 εκατομμυρίων παραπάνω.

 Όλα αυτά πριν από την εμφάνιση του κορονωϊού, καθώς τώρα προχωράμε και σε επιπλέον 2000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και σε επιπλέον πιστώσεις που αναμένεται να φτάσουν στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να ενισχυθεί στηρίζοντας τον βασικό πυλώνα της υγείας που είναι ο δημόσιος.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στήριξε τη δημόσια υγεία. Εδώ να θυμίσω ότι η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια νοσοκομεία ήταν τραγική, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε εξοπλισμό, με ελλιπή κρατική ενίσχυση, χωρίς καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο εθνικό σύστημα υγείας και χωρίς αντιμετώπιση και λύσεις στα  χρόνια -θα λέγαμε- προβλήματα και παθογένειες.

Ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους  έως και 20% του ΑΕΠ». Και αυτό δεν είναι αληθές καθώς καμία χώρα δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα. Είναι άλλο πράγμα τα δημοσιονομικά μέτρα άλλο πράγμα τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Ακούσαμε επίσης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και  Μέσα Ενημέρωσης, φίλα προσκείμενα σε αυτόν, να αναπαράγουν αναληθείς ειδήσεις περί κακομεταχείρισης μεταναστών που επιχειρούν δια της βίας και λάθρα να περάσουν  τα σύνορά μας και διάφορα άλλα. Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, η απαίτηση για εθνική ομοψυχία είναι ακόμα πιο επιτακτική. Εδώ απαιτούνται ουσιαστικές προτάσεις για την ορθή φύλαξη των συνόρων και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Εκτιμώ ότι στο τέλος αυτής της διπλής κρίσης θα βγούμε και πάλι νικητές . Πρέπει όμως η επόμενη μέρα να βρει το πολιτικό σύστημα πιο ώριμο και πιο υπεύθυνο, να επικρατήσει η αλήθεια και  η αποτελεσματικότητα και όχι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Γιατί από αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε όχι μόνο νικητές αλλά και πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί.

Πηγή: https://www.ilia24.gr/index.php/arthografia/32876-aytes-tis-wres-apaiteitai-enothta-kai-ypeythynothta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα