Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Αποφάσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις που δίνουν «ανάσα» στους οφειλέτες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΦΚΑ

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 

ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ

 ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ 

ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΟΣΕΩΝ …

«Ανάσα» για χιλιάδες ασφαλισμένους, που θα δουν τις οφειλές τους για τον ΕΦΚΑ να παραγράφονται ή να μειώνονται αλλά και το εισόδημά τους να αυξάνεται λόγω της κατάργησης εισφοράς του ποσοστού αλληλεγγύης, δίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας και για το οποίο είχαν γίνει πολλές επαφές και συζητήσεις κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Την ανωτέρω δήλωση έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις Χατζηδάκη σχετικά με  τις ρυθμίσεις που έρχονται στο ασφαλιστικό μας σύστημα, μέσω του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που ο κ. Νικολακόπουλος είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει διαβλέποντας τα σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα των ασφαλισμένων και μάλιστα προς τον σκοπό αυτό είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις τον περασμένο Ιούνιο τόσο με τον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ  Παναγιώτη Δουφεξή. Νωρίτερα ο κ. Νικολακόπουλος είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για τον κ. Χατζηδάκη ζητώντας ευνοϊκές  ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ.   

ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Αυτό ακριβώς το αίτημα έρχεται να ικανοποιηθεί με το νομοσχέδιο «σκούπα» με το οποίο θα προβλέπεται ότι, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης των οφειλών, στον ασφαλιστικό μας φορέα αυξάνονται σε 24 μήνες από 12 που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική και την διάταξη που θα θέτει ως όριο, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα τα 10 έτη ενώ δεν αποκλείεται να εξετασθεί και η περαιτέρω μείωση του χρόνου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι με το Νόμο Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος παραγραφής οφειλών προς το ΕΦΚΑ ήταν τα 20 χρόνια γεγονός που είχε φέρει σε αδιέξοδο πολλούς ασφαλισμένους.

Στα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίου ο Ηλείος βουλευτής σημειώνει ακόμη την πρόβλεψη για ενιαίους όρους στην αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων, ώστε να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι και να γίνεται ακόμη πιο γρήγορη και απλή η διαδικασία πολύ περισσότερο για κάποιες ειδικές περιπτώσεις με διαφορετικά ένσημα ( μάχιμης πενταετίας στους ένστολους,  απαίτηση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων τα τελευταία δυο χρόνια κλπ)

Ακόμη, η κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1% που είχε επιβληθεί με το πρώτο μνημόνιο είναι ένα ακόμη μέτρο που  θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Είναι ένα μέτρο που ήδη εξετάζεται από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην κατάργηση τη παρακράτησης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είχαν διατυπωθεί από τον κ. Νικολακόπουλο στις συναντήσεις που έκανε, μεταφέροντας ουσιαστικά τα μηνύματα των ίδιων των ασφαλισμένων προς την κυβέρνηση τα περισσότερα από τα οποία όπως αποδεικνύεται πλέον εισακούσθηκαν.

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε αναφερθεί εξάλλου πέρα από τα προαναφερόμενα, και στο θέμα της ταχείας απονομής συντάξεων που ήδη επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην ψηφιοποίηση του συστήματος του Οργανισμού, και στην ενίσχυση με προσωπικό των Τμημάτων ΕΦΚΑ της Ηλείας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα