Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Νέα παρέμβαση για τις αποζημιώσεις επίσπορης καλλιέργειας πατάτας

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Νέα παρέμβαση για τις αποζημιώσεις επίσπορης καλλιέργειας πατάτας

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς επίσπορης καλλιέργειας πατάτας, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι συνεχείς και προ ημερών ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ερώτηση, από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ο αγροτικός κλάδος δεν βγήκε αλώβητος και πολλά αγροτικά προϊόντα έμειναν στα ‘αζήτητα’ ή πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίας των συνεπειών που επέφερε η πανδημία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια παραγωγή και την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Να εξευρεθεί λύση

Ειδικότερα, στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες (ενδεικτικά αναφέρεται ο παγετός) σε πολλές περιοχές του Νομού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κρατική βοήθεια για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα για αρκετά αγροτικά προϊόντα, όπως το καρπούζι, κηπευτικά, η ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα που θα πληρωθεί άμεσα, δεν ισχύει το ίδιο και για την επίσπορη καλλιέργεια πατάτας.

Το θέμα έχει τεθεί στο Υπουργείο, και από εμένα προσωπικά, από τις αρχές του έτους, και μολονότι υπήρχε θετική ανταπόκριση προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω COVID και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο μάλιστα ότι οι εν λόγω καλλιέργειες δεν έχουν δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020».

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ομαλή επανεκκίνηση της αγροτικής δραστηριότητας στο νομό εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα, ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε οι καλλιέργειες επίσπορης πατάτας να ενταχθούν στην διαδικασία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Υπουργείο για την ενίσχυση των παραγωγών.

Πηγή: http://www.newsgf.net/2021/06/blog-post_839.html#more

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα