Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Αναφορά στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Αναφορά στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Aθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΚΑΤΑΘΕΤΩ

Σαν ΑΝΑΦΟΡΑ τις συνημμένες επιστολές του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως σχετικά με :

Την νομοθετική ρύθμιση για παράταση έστω και για 4 μήνες ακόμη στους ωφελούμενους που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της δράσης « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο».

Παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Βουλευτής

Ανδρέας Νικολακόπουλος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ- ΑΡΧΑΙΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΩΣ

                                                    Πύργος 05/02/2021     

                                                   Αρ. πρωτ:234

                                                                                                  ΠΡΟΣ

                                                                                                κ. Δήμαρχο Πύργου

                                                                                                    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

                                                                                                -Υπουργείο Εργασίας

                                                                                                -Ο.Α.Ε.Δ

κ. Δήμαρχε,

    Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι Δήμοι έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους καθώς ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με την απουσία προκηρύξεων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά το ήμισυ. Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες (απόφαση Δ.Σ.) έτσι ώστε το Υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση να δώσει παράταση έστω και για 4 μήνες ακόμη στους ωφελούμενους  που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της δράσης « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο».

    Πρέπει να ληφθεί επίσης υπ’ όψιν η κοινωνική διάσταση του αιτήματος μας δεδομένου ότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν μια ικανή προϋπηρεσία ως εφόδιο στην πενιχρή αγορά εργασίας, είτε άτομα που βρίσκονται στην εργασιακή πενταετία προ συντάξεως ηλικίας δηλαδή λίγο πριν την συνταξιοδότηση και χωρίς ικανό αριθμό ενσήμων. Η λήξη της διάρκειας των συμβάσεων αυτών τους προσεχείς μήνες θα δημιουργήσει σημαντικό κενό στις υπηρεσίες των Δήμων, και θα προσθέσει ακόμα περισσότερους στον μακρύ πλέον κατάλογο των νέων ανέργων, τη συγκεκριμένη περίοδο που η Χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Για το σύνολο των περιπτώσεων η 8μηνη διάρκεια των προγραμμάτων είναι ακόμη ελλιπής, προσφέρει ελάχιστα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ωφελούμενων ενώ δεν καλύπτει και τις ανάγκες του Δήμου για ποιοτικότερες παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι δεν θα εκδώσει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το 2021. Τονίζοντας ότι 36 χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας, 36 χιλιάδες άνεργοι δεν θα εργαστούν και δεν θα θεμελιώσουν επίδομα ανεργίας, με άμεσο κίνδυνο  ιδιωτικοποίησης πλήθους υπηρεσιών προς ιδιωτικά συμφέροντα. Χωρίς την παράταση και χωρίς νέα κοινωφελή, θα απομακρυνθούν οι 36 χιλιάδες και πλέον εργαζόμενοι που στελεχώνουν το Πράσινο, την Καθαριότητα, την Εξυπηρέτηση Πολιτών, την Συντήρηση και Αναβάθμιση Κοινωνικών Υποδομών, την Αναβάθμιση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών, την βελτίωση του Φυσικού Περιβάλλοντος αλλά και την στήριξη της Τοπικής Αγοράς.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα