Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Α. Νικολακόπουλος: Απασχόληση ανέργων στην αγροτική γη χωρίς διακοπή του επιδόματος ανεργίας

Α. Νικολακόπουλος: Απασχόληση ανέργων στην αγροτική γη χωρίς διακοπή του επιδόματος ανεργίας

Σημαντικό αποτέλεσμα φαίνεται να έχει η πρόσφατη πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου ο οποίος με άλλους συναδέλφους του είχε φέρει το θέμα της απασχόλησης Ελλήνων ανέργων σε αγροτικές εργασίες χωρίς όμως να χάνουν το επίδομα της ανεργίας τους.

Και πραγματικά  σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δεν πρόκειται να διακοπεί το συγκεκριμένο επίδομα σε όσους ανέργους θελήσουν να απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες. Επεσήμανε μάλιστα  ότι η παραγωγή διαδικασία και οι καλλιέργειες χρειάζονται  διαθέσιμα χέρια εργασίας, και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει ρυθμίσει το ζήτημα για την απασχόληση των Ελλήνων ανέργων  που θα συνεχίσουν παράλληλα να λαμβάνουν το επίδομά τους με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Βορίδη, αποτελεί ουσιαστικά μια θετική απάντηση στην ερώτηση του κ. Νικολακόπουλου και άλλων βουλευτών της ΝΔ  από αγροτικές κυρίως περιοχές, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι αυτή την αναγκαιότητα, ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα εποχιακής εργασίας στην ύπαιθρο και στον τομέα της  γεωργίας  των ανέργων της χώρας μας επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την αποτροπή της φυγής   κεφαλαίων στο εξωτερικό  από την στιγμή που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ

Ειδικότερα  οι βουλευτές στην αναφορά τους  είχαν τονίσει ότι : « Η σημερινή συγκυρία παρά το δυσμενή χαρακτήρα της παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από τον ΟΑΕΔ . Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη μη διακοπή της στήριξης από το Ταμείο Ανεργίας για αγροτική εργασία .

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Επιπλέον ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Υπουργού στο δικαιολογημένο αίτημα ώστε κατά την θερινή περίοδο να υποστηριχθούν τόσο οι άνεργοι όσο και οι καλλιεργητές με το εγχώριο εργατικό προσωπικό και πρόσθεσε – όπως ακριβώς είχε τονίσει και στο σχετικό σημείωμά του – ότι η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το ελληνικό εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα