Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Ηλείας

Α. Νικολακόπουλος: Άδικες χρεώσεις από τράπεζες στις συναλλαγές των πολιτών

Α. Νικολακόπουλος: Άδικες χρεώσεις από τράπεζες στις συναλλαγές των πολιτών

-Δεν τηρείται η δέσμευση που έδωσε η Ένωση Τραπεζών ειδικά για την ηλεκτρονική διαδικασία και τα ΑΤΜ εν μέσω της κρίσης, επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής.

-Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δώσει κατευθύνσεις για διευκολύνσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Τις άδικες χρεώσεις των πολιτών από τις Τράπεζες και μάλιστα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές παρά τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί και τις διαβεβαιώσεις περί του αντίθετου από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση για τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Νικολακόπουλος αφού τονίζει ότι οι επιπτώσεις από την πρωτόγνωρη κρίση δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα υγείας, αναφέρει τα εξής:

Αποφάσεις υπέρ των πολιτών

«Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τις Διοικήσεις των τραπεζών και είχαν ληφθεί αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης ή εξάλειψης άδικων χρεώσεων και παρά το γεγονός ότι και εσείς έχετε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διαπιστώνουμε ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ ορισμένες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις συναλλαγές των πολιτών μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μετά και την επιβολή του μέτρου της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε κάνει γνωστό ότι οι συναλλαγές οι οποίες δεν απαιτούν φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα θα διενεργούνται με άυλο τρόπο, ηλεκτρονικά ή μέσω ΑΤΜ και APS, διαπιστώνεται ότι επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις. Μάλιστα είχαν δεσμευτεί για μείωση των χρεώσεων σε περίπτωση αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες εκτιμώ ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Διάφορες επιβαρύνσεις

«Οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις πλήττουν τον μέσο πολίτη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εάν δε αξιολογηθούν ως ποσοστό του ποσού συναλλαγής ή σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ένας πολίτης μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλές συναλλαγές, τότε το ποσό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές με χρεωστική κάρτα στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ είναι δωρεάν, στις αγορές με ξένα νομίσματα η χρέωση αγγίζει το 2,5%. Στις βασικές συναλλαγές στα ΑΤΜs των τραπεζών, και κυρίως στις αναλήψεις με κάρτα από άλλη τράπεζα, οι χρεώσεις αγγίζουν και τα 2,50 ευρώ. Αντίστοιχες χρεώσεις καταγράφονται για τις εξοφλήσεις λογαριασμών και τα εμβάσματα και μία σειρά άλλων συναλλαγών.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται  οι κ. Υπουργοί:

Αν από τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει προκύπτει η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με τις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών.

Ποιες επιπλέον ενέργειες έχουν γίνει και εάν έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό των χρεώσεων των τραπεζών ειδικά στην περίπτωση αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι όποιες ενέργειες αφορούν μόνο την περίοδο της επιβολής μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19 ή θα έχουν πάγια ισχύ;»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόσφατα Άρθρα