ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
-Τι ανέφερε ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός από το βήμα της Βουλής
-Κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων
-Παράταση προθεσμιών για διορθώσεις.
Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση του κράτους, χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έρχονται να επιλύσουν χρόνια προβλήματα, μέσω ουσιαστικών αλλαγών στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.
«Αποτελεί μία τομή στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου προς όφελος του πολίτη και το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού́ Κτηματολογίου, στη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μετάγραφες ακινήτων και την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργιάς του» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι: «αποτελεί παράδειγμα καλής νομοθέτησης η συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου. Τούτο γιατί πριν την εισαγωγή του στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές υπήρξε συζήτηση με τους βουλευτές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεις που κατατέθηκαν και ενσωματωθήκαν και με αυτό τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός ο ρόλος του βουλευτή, ακόμα πιο ενεργή η συμμετοχή του βουλευτή στο κυβερνητικό έργο όχι μόνο στο στάδιο της συζήτησης στη Βουλή αλλά και πριν κατά την κατάρτισή του. Και βέβαια έγινε εκτενής διαβούλευση και στη συνέχεια συζήτηση στην επιτροπή».
Υπενθύμισε τις έντονες αντιρρήσεις σε κάποια ζητήματα συμβολαιογράφων που υπήρχαν, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες όπως είπε εξηγήθηκαν αλλά και ενσωματώθηκαν πολλές παρατηρήσεις.
Επίλυση χρόνιων προβλημάτων
«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ρυθμίσει έναν θεσμό, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ το οποίο έχει εισαχθεί από το 1995 με υπουργό τότε τον Κώστα Λαλιώτη. Και αναφέρεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου . 28 χρόνια μετά και το Ελληνικό Κτηματολόγιο για το οποίο δαπανήθηκαν χρήματα του Ελληνικού δημοσίου αλλά και χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» ανέφερε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «καλό θα ήταν να θυμηθούν λάθη του παρελθόντος και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ που διατύπωσαν επιφυλάξεις στην επιτροπή στο νομοσχέδιο και σήμερα ψηφίζουν παρών, επικαλούμενοι το πρόβλημα της υποστελέχωσης».
Υπογραμμίζοντας την σημασία και αξία του νομοσχεδίου είπε χαρακτηριστικά: «Έρχεται να συμβάλλει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.
Ρυθμίζει επίσης και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση», τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων, την ανάγκη άρσης της ανασφάλειας δικαίου που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην καταχώριση πράξεων, την ανάγκη ψηφιοποίησης, απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, την ανάγκη μείωσης των διοικητικών βαρών για τη διοίκηση και τους διοικούμενους αλλά και διευκόλυνσης των συναλλαγών.
Οι βασικές αλλαγές
Σε ότι αφορά τις σημαντικές αλλαγές, επικεντρώθηκε στην κατάργηση του πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και στην κατάργηση της προσκόμισης δήλωσης φόρου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο αλλά και οι παρατάσεις μέχρι τις 30/11/2024, που δίνουν επιπλέον χρόνο να προβούν μέχρι τότε σε αγωγή διόρθωσης πρώτων εγγραφών, σε αίτηση προδήλου ή αγωγή για όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σε εκπρόθεσμες δηλώσεις στην περιοχή κτηματογράφησης. Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση της Πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου για τις εγγραπτές πράξεις από 01/01/2024 και η υποβολή από τους Συμβολαιογράφους ψηφιακών αντιγράφων συμβολαίων μέσω της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται και άλλα πρακτικά και θεσμικά προβλήματα που προκύπτουν ήδη ή είναι ενδεχόμενο να προκύψουν στο μέλλον και αφορούν δυσλειτουργίες, παθογένειες και γραφειοκρατικά εμπόδια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στους δασικούς χάρτες που δημιουργήθηκαν εξ αρχής πρόχειρα με σημαντικά προβλήματα και καλό είναι αυτό να ακούν οι συνάδελφοι από το ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Πολλά από αυτά τα προβλήματα επιλύθηκαν την προηγούμενη τετραετία και κάποια πρέπει να επιλύσουμε ακόμα…».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νικολακόπουλος συνεχάρη τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Κυρανάκη και για τη σημαντική δουλειά πάνω στα προβλήματα αυτά που επιλύει το σχέδιο νόμου αλλά και για τη διαδικασία νομοθέτησης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου που εργάστηκαν πάνω στο παρόν σχέδιο νόμου.